torsdag, september 26, 2013

Tyskland

Idag blev det en hel del körande på tyska småvägar för att komma till den lilla byn Kaaks där en firma säljer en schweizisk värmefläkt. Den visade sig vara fantastiskt bra. Liten, nästan ljudlös och väldigt effektiv. Den ger mer än dubbelt så mycket värme än orginalvärmen (när den fungerade) med samma wattförbrukning (hur det går till vet jag inte)! Enda nackdelen är att man måste komma ihåg att lämna toadörren lite öppen så att värmen kan komma in där också. Och att den är dyr - men det kostar ju som bekant att ligga på topp..
Cuxhafen fick bli dagens mål och det betydde färja över Elbe i stället för Elbetunneln i Hamburg.
De övre bilderna är från "die Alte Liebe" i hamnen. Till höger se rman en semafor som användes före radions och mobiltelefonernas tid.
 
Promenad uppe på vallen som ska skydda staden vid stormflod. Cuxhafen är en rätt fin stad, men tyvärr var vädret inte på humör - kallt och regnigt.
Dagen efter blev det en hyfsat lång sträcka efter Autobahn tills vi stannade vid en landsortsrestaurang vid stora majsfält. Vi plockade fram en majskolv som Yoki blev nyfiken på. Nu var vädret bättre igen, det känns som vi håller på att hinna ikapp sommaren igen.
På söndag åkte vi vidare. På söndagar är det långtradarförbud och chaufförerna får tillbringa dagen på någon rastplats. Trots det var det en intensiv trafik, särskilt genom Ruhrområdet, av personbilar och en och annan långtradare som uppenbarligen har dispens. 
Väl framme i Moseldalen blev det en ställplats i Wintrich. Och vi åt middag på restaurang igen.
När vi var i Moseldalen förra gången (i oktober i fjol) var skörden i full gång, men nu har man inte börjat än.
Det finns många ställplatser längs Mosel och de flesta verkar vara nästan fullbelagda, men man har väldigt rimliga priser trots alla turister. Den vi står på kostar 8 euro per dag inklusive el, gratis wifi och övrig service.
Byns centrum.
Här besökte vi en vingård där vi köpte några flaskor Moselvin. Vinhandlaren var en trevlig belgare, som flyttat hit för att livnära sig på vinodling.
Imorgon tisdag åker vi nog över till Frankrike efter att ha fyllt gasol i Trier.
Tyvärr lade ställplatsens Internet av och i Frankrike hade vi inte någon Internet heller, så det här inlägget blev inte klart förrän vi kom till Spanien. Bilden ovan är från när vi lämnade Moseldalen.

söndag, september 22, 2013

På väg på den fjärde övervintringsresan

Så åkte vi då över Öresundsbron igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Vi kom iväg ganska sent på dagen från Malmö, bl.a. eftersom vi handlade en del smått och gott som kan vara svårt att få tag på utomlands. Messmör, svensk ansjovis, Johnnys senap, vitt tunnbröd och kaviar och olika sillar är några exempel.
Detta gjorde att vi stannade bara någon mil efter bron i den trevliga hamnen i Hundige. där vi varit ett par gånger tidigare.
Längs de danska stränderna finns oftast fina promenad- och cykelvägar.Här omgivna av nyponrosor och havtorn.
Efter en övernattning i den lilla fiskehamnen i Gershøj vid Roskildefjorden, åkte vi till hamnen i Reersø där det finns tvättmaskin och torktumlare, det var nämligen dags att tvätta kläder igen. Här har vi varit en gång tidigare, på väg hemåt 2011.
Vi köpte färsk rödspätta av en fiskare i hamnen, den var verkligen god!
Men här pajade den andra av våra elpatroner (den första la av i Portugal ifjol)!!! Så nu har vi ingen elvärme i bilen utan får köra gasol.
En orsak till att vi tog det extra lugnt med tre övernattningar på Sjælland var den kraftiga blåsten som gjorde att vi inte hade någon brådska att åka över Stora Bält-bron.
För övrigt har vädret varit hyfsat (en del moln) och ca 20 grader frampå dan.
Men dagen efter (onsdag) hann hösten ifatt oss, temperaturen sjönk till ca 15 grader.
Vi åkte över Stora Bält-bron och tvärs över Fyn och Lilla Bält-bron över till Jylland – det europeiska fastlandet. Den sista anhalten i Danmark den här gången blev småbåtshamnen i Kolding.

fredag, september 20, 2013

Vidare mot Malmö

Efter några dagar hos barn och barnbarn i Timmervik fortsatte vi söderut. I Laholm stannade vi vid ett köpcenter och vem stötte vi på där om inte Leif igen (som vi senast stötte på i Västerås)!! Världen är liten...

I Falkenberg stannade vi i den nya småbåtshamnen där man har iordningställt husbilsställplatser med full service.
Efter Falkenberg blev det ett par övernattningar i bl.a. Ystad innan vi åkte till Malmö och den obligatoriska träffen med Inga-Lis barndomsvänner. Det var som vanligt jättetrevligt att träffas igen!

fredag, september 13, 2013

Gränna m.m. och Timmervik


Här är vi i Gränna där det mesta går i Polkagrisens tecken. T.o.m. återvinningsstationerna är polkagrisrandiga!
I Lidköping hälsade vi på Maggan, tidigare bekant från Spanien. Det blev en promenad med hundarna genom den rätt fina staden till en marknad.
Nästa anhalt blev slussområdet vid Trollhättan. Det är ett jättefint kultur- och strövområde.
Vi har börjat gå stavgång och köpt ett litet rullkoppel som jag sätter i bältet, det funkar bra när vi går stavgång med Yoki
Vi stannade även denna gång uppe vi bron till Klädesholmen
Så var så dags att hälsa på barn och barnbarn i Timmervik några dar. Katten Ojsan och Yoki kände igen varann,. men katten hade blivit betydligt större sen sist och inte lika lekfull, Men visst var de vänner ändå.
I söndags kom så hösten efter en fantastisk första halva av September med regn och rusk och kallt.
 Simon var lite krasslig och hemma från skolan.
Men då var pappa Ulf hemma med honom och kunde jobba men en ny hummertina. Hummerpremiären är den 23 september och verkar vara lika viktig här som älgjakten är uppe i Norrland.

onsdag, september 04, 2013

Gamla bekanta i Västerås och Hästholmen

Efter Uppsala blev det Västerås där vi parkerade i småbåtshamnen. Där stötte vi ihop med Leif Jönsson, som vi träffat flera gånger i Portugal i vintras. Han är också på väg söderöver igen.
I en ek i Vasaparken finns tvåmanshotellet Hackspett. Blir du nyfiken kan du läsa mer här: Hotell Hackspett
Nästa person vi stötte på (i stan) var Bengt som vi (tillsammans med hans fru Kerstin) umgåtts med ett par vårar i Peñíscola. Ja, världen är liten ibland...
De bor i en lägenhet i Västerås och vi blev hembjudna till dem på kaffe. Yoki och deras Jack Russel Helge tyckte också att det var kul att träffas igen. Efteråt blev vi skjutsade på en sightseeing-tur i Västerås omgivningar.
Vi stannade ett par dagar i småbåtshamnen i Västerås, bl.a. för att tvätta. Förutom hamnavgiften kostar det inget extra här varken för tvättmaskiner, torktumlare eller torkskåp. Till skillnad från campingar (som vi helst undviker) vilka oftast är dyrare och tar extra betalt för sådan service.
Vädret var helt otroligt för att vara en bit in i september, 19 grader klockan nio på kvällen!

 Efter en rätt kort dagsetapp stannade vi i Vingåker och här bodde vi i slottsmiljö, närmare bestämt Säfstaholms slott.
Efter Vingåker hade vi bestämt träff i Hästholmen med Leffe och Agneta som vi umgåtts med de första två vintrarna i Peñíscola. Dock inte den senaste vintern eftersom de redan åkt hemåt när vi kom till Peñíscola.
Vädret fortsatt fantastiskt, biltermometern visade på 24 grader efter vägen.
Hästholmen är ett litet fint fiskeläge på östra sidan av Vättern, en bit norr om Gränna.
Hästholmen har fått sitt namn från ortens hällristningar med bl.a. hästar som motiv.
Annars är Hästholmen känt för att det var här, en bit utanför hamnen på bilden, som Per Brahe förliste en stormig natt. Båten var på väg till Stockholm. 25 människor omkom, däribland den kände sagokonstnären John Bauer med familj. Det hade tidigare hänt en svår tågolycka och när John Bauer och familjen skulle flytta till Stockholm tyckte de att det var säkrare att åka båt...
När vi kom fram var redan Leffe och Agneta på plats. Det blev grillning till middag, men dagen efter blev det kräftkalas - nyfångade och nykokta vätternkräftor!
På andra sidan Vättern ligger Fagerhult, några mil söder om Hjo. Agneta berättade att hon sålde ett torp där till Leif GW Persson. Detta torp blev sedan inspelningsplats för Grabbarna på Fagerhult!
Solnedgång över Vättern, taget inifrån husbilen.