Början av augusti. Vi bev bjudna på middag av dottern Anja i en sommarstuga vid Bjässjön i närheten av Indal. Hon hämtade oss med båt och det blev en tyst och trivsam tur längs ån med den lilla båten med den i det närmaste ljudlösa elmotorn. En trevlig tillställning och även Yoki gillade stället med bara naturen inpå knutarna.
Dagen efter var det dags för Inga-Lis födelsedagsfirande. Vi åkte med husbilen ut till Lörudden där vi parkerade med utsikt mot den lilla fiskefyren. Födelsedagsmiddagen avnjöts på Sillmans fiske-restaurang.
6 augusti. Dags för den årliga Bergsjödagen och Dagny och Lennart hälsande på med sin husbil. Tyvärr var inte vädret det bästa, men mellan skurarna tittade solen fram ibland.
Dagen efter åkte vi till en spelmansstämma i Hassela där bl.a. den här kvartetten från Bergsjö (Käcken m.fl.) uppträdde.
Senare på eftermiddagen åkte vi ut till Hälsingekusten, där Lennart tillagade wok med sin muurikka.
Lunch dagen efter - korvgrillning vid stranden. Längre ut var det en stor sten full med skarvar, en fågel vi sett i hela Europa, ända nere på sydkusten i Spanien.
13 augusti. Spelmansstämma på murberget i Härnösand. Inte så mycket buskspel, men där fanns i alla fall durspelaren Pelle med sin duktiga dotter på fiol.
Vidare norrut till Robertsfors bruk där mina morföräldrar härstammar ifrån. Vi parkerade vid bruksmuseet där det även fanns andra gamla ting att beskåda.
En smal gångbro över ån. På bron låg en påfågelöga och solade sig. När jag var barn var denna fjäril sällsynt här uppe. Kanske är det klimatförändringen som gjort den så vanlig numera.
Nu var det dags att börja vända söderut igen. Efter ett stopp på en fin camping i Fredrika så var vi framme vid årets höjdpunkt - Rafnastämman i Ramsele! Vi hade plats bredvid en enormt duktig durspelare, Per-Olof från Strömsund och hans fru. Så vi hade förstklassig underhållning på nära håll!
Invigningen var som vanligt i en fullsatt kyrka.
Här uppträdde systrarna Sundelin (en välkänd spelmanssläkt från trakten) och vår granne.
Liksom Inga-Lis bror (till höger med gitarren) och munspelsvirtuosen Sten Sandin (bor vid Sandöbron).
Det är en stor spelmansstämma med många deltagare även från Norge. Här finns massor med duktiga amatörmusiker och en genuin spelglädje.
Efter alla år vi varit här så träffar vi naturligtvis många vänner och bekanta.
Här är ett gäng hälsingespelmän som spelade för ortsbefolkningen uppe i byn. De flesta känner vi igen från spelkvällar runt nya hemorten Bergsjö.