fredag, november 03, 2017

November

5 november. Utflykt till Trolska Skogen i Mellanfjärden, den första det här året. En del har tagits bort och en del har tillkommit. Många byggnader är öppna och mycket av rekvisitan ligger kvar efter teaterföreställningarna. Fantastiskt att det får vara ifred utan stölder och vandaliseringar!



Miljön här är verkligen gammal trollskog och i den svårforcerade terrängen har man byggt långa spångar.
Bredvid de här konstgjorda kantarellerna växte faktiskt en riktig kantarell! Den gillade väl sällskapet..

Saxat från tidskriften Nordanstigarn nr 286: "Trolska skogens sagolika utveckling från en liten skogsstig för 20 år sedan till ett besöksmål i riksklass för i sommar cirka 32 000 besökare har varit enorm."

15 november. Idag kom den första snön. Men det blev inte så mycket, bara en dryg cm. Värre var det förra året då det började snöa den 2:a och fortsatte en hel vecka!
Som vanligt gör vi ofta utflykter till havet. När vi är i trakterna av Strömsbruk blir det en avstickare till fiskbutiken på Rönnskär.
Den 22:a var vi bjudna av Anja på restaurangen "Udda Tapas" i Sundsvall där man serverar fantastiskt goda smårätter.
Sedan gick vi på en musikföreställning av och med Inga-Lis brorsdotter Emma: Hyllning till Hillevi
Nu har alla dessa mängder av julmarknader börjat på allvar och de blir ofta ett utflyktsmål. Bara vid Forsa var det tre stycken samma dag!
Och dit kör vi inte E4-an, utan småvägar öster om Hudiksvall. Där är en gammal kulturbygd med många vackra hälsingegårdar.
Inte så mycket snö har det varit i november och, tack och lov, inte lika mycket ishalka som i fjol.

torsdag, november 02, 2017

Ögonoperation

I slutet av oktober blev det allt kallare och det blev anledning att ta på Yoki sina nya röda olle. Det verkade han inte ha något emot. De flesta av de bruna bladen ligger på backen och det var något som oxeln utanför vårt köksfönster vann på. I stället lyser den nu röd av alla bär.
Vår granne har för ett tag sedan begåvats med en kattunge, som är uppfödd av hans dotter. Katten har det stolta namnet Konrad Käck..
Fortfarande kan man hitta en del senhöstsvampar, såsom en rejäl portion trattkantareller. Gula kantareller har en vegetationsperiod som är väldigt lång, från sommaren till det blir minusgrader.
Tyvärr har vi inte lyckats hitta några bra kantarellställen här, bland Hälsinglands sandiga tallmoar.
Den första november var det så dags för resan till Akademiska i Uppsala och den gruvsamma ögonoperationen. Resan skedde med sjukhusbussen som går mellan sjukhusen i Hudiksvall, Söderhamn, Gävle och Uppsala. Den tog fem timmar och klockan 11 var jag framme och det var dags för undersökning och förberedelse innan operationen.
Parken nedanför Akademiska ligger längs Fyrisån och är riktigt trevlig att ta en promenad i. Här är det många träd som har löven och höstfärgerna kvar.
Här ligger flera husbåtar fast förankrade med postlåda på landgången. Och här står Pelle svanslös staty.
Den 2:a var det så dags för operation. Jag hade en hinna (som var ovanligt tjock) över gula fläcken längst bak i ögat och den skulle tas bort.
Han som opererade var (efter vad jag fick höra av andra patienter) en av de skickligare ögonkirurgerna.
Jag var vaken under hela operationen (lokalbedövning och lugnande) och det var en upplevelse jag inte väntat mig.
Det gjorde inte alls ont (förutom bedövningssprutan) utan jag upplevde sprakande färger i rött, blått och guld, ett riktigt psykedeliskt skådespel. Dessutom såg jag instrumenten och allt vad han gjorde inne i ögat!! Märkligt!!
Eftersom gråstarr följer på operationen byttes även linsen.
När operationen var klar fick jag höra att allt gått bra.

Glädjen var stor när jag var tillbaks på patienthotellet och jag knäppte denna selfie med lapp över ögat..
Nästa dag var det efterkontroll och den såg bra ut.
Men eftersom hinnan var såpass besvärlig så tar det lång tid innan allt är läkt (ca 6 månder).
Och under de följande tre veckorna är det stränga restriktioner: Det jag får göra är att klä mig själv och knyta skorna samt ta promenader. Dessutom undvika alla slags infektioner och ta ögondroppar 6 gånger om dagen i två veckor.
Men sköter jag mig så är förhoppningen stor att få tillbaks det mesta av synen så småningom.
Kirurgen har mängder av operationsfilmer på nätet: Operationsfilmer
Han har även skrivit böcker: Böcker  (men dom är inte billiga..)
Förutom denne skicklige kirurg var även personalen helt underbar, både sköterskorna på ögonmottagningen och operationssköterskorna!!

Men det var obeskrivligt skönt att få sätta sig på bussen för den fem timmar långa resan hem!
När jag till slut var framme i Bergsjö mötte Inga-Lis och Yoki mig på busstationen. Underbart!!