tisdag, november 30, 2021

En liten sammanfattning av slutet på 2021

 Jag har inte haft någon vidare inspiration för min blogg på ett tag, men en liten sammanfattning ska jag väl kunna åstadkomma..

I slutet av oktober hittade vi den här blomkålssvampen. Den vägde nästan 3 kg - i rensat skick!! Och vi hittade den på samma tall, som vi hittade en tidigare i höst!!

Den sista lördagen i oktober var vi på musikkafé på Kajutan i Stocka igen.

I november blev det en del kortare utflykter, som här Strömbacka och rysstugan i Hudiksvall.
Enligt sägnen bodde här en vacker fiskardotter (Anna), som en rysk kapten förälskade sig i. Alla hus i Hudiksvall utom kyrkan och den här stugan brändes ner år 1721. Det har gjorts undersökningar av stugan och den är faktiskt från 1600-talet!

Snöfall varvades med regn och kyla, som gjorde att ishalkan blev värre och värre. Bilden med regnbågen är från Norrfjärden i mitten av december!

Ett par dar innan julafton gjorde vi ett besök i Trolska Skogen igen. En hel del nya saker hade tillkommit. Särskilt småfolkets stugor hade utökats rejält.


Eftersom mina ben blir sämre och sämre beslutade jag mig för att skaffa en elscooter! Det blev den här hopfällbara, som enligt reklamen ska klara 25 km på en laddning. Klarar den 15 km så är jag nöjd.. (Maxhastigheten är 20 km/h.) Till fots orkar jagbara  ca 1 km innan benen värker och känns som bly. Jag har även införskaffad en cykelkorg och gjort ett fäste. Yoki fick åka i den på premiärturen. Gissa om han blev glad, åka cykelkorg är bland det bästa han vet!!
Så nu längtar vi alla till att husbilssäsongen ska börja!!

Covidsäsongen är däremot i full gång med en ny virusvariant (omikron) och i alla nordiska länder (och i större delen av världen) exploderar smittspridningen. Sverige, har den här gången länge klarat sig förvånansvärt bra. Men efter jul börjar det öka rejält här också, så vi lär nog inte klara oss från en kraftig våg igen.

Julafton blev en lugn tillställning liksom nyårsafton - förutom en hel del fyrverkerier, som Yoki avskyr!


Det här inlägget la våra finska vänner upp på Facebook, det är inte utan att man längtar tillbaks..

måndag, oktober 11, 2021

Säsongens sista längre tur


2 oktober. Så var det dags att åka en hösttur söderut innan vädret blir för besvärligt. Men först åkte vi till Stocka med personbilen för att lyssna på några spelmän.
Han med hatten och den väldigt duktige durspelaren har jag spelat många gånger med. De andra två var nya bekantskaper.

Inte heller på söndagen kom vi iväg, för då var det regn och blåst. Men på måndag bar det iväg och första stoppet blev Ockelbo. Wij trädgårdar besöktes, men vi blev inte imponerade. Man ska ju förstås vara där på sommaren.. Men strax intill fanns ett litet fint bruksområde.
Vi stod på en ny ställplats med det lustiga namnet Raggsocka, en Bed & Breakfast med all tänkbar service. Men lite trist omgivning.

Vi hade bestämt att vi skulle vara hos våra vänner i Malmö på lördag, så nu fick det bli lite längre dagsetapper än vi vanligtvis gör. Så idag blev det gästhamnen i Strängnäs.
Där råkade jag ut för ett anfall av nässelfeber med kliande bölder över hela kroppen, som kan driva en till vansinne!! Jag har haft flera sådana anfall tidigare, men då alltid när det varit soligt och varmt och då garderar jag mig genom att äta antihistamin i förebyggande syfte. Men nu var det långt ifrån det typen av väder..
När jag sent omsider under natten började kunna slumra till började ett kraftigt regn dåna på taket..
Så det var m.a.o en hemsk kväll och natt!!
Nästa dag, när vi kommit en bit, small det till i framrutan. Ett rejält stenskott mitt i synfältet för chauffören!! Jag beställde tid hos Ryds i Norrköping för lagning. När vi kom dit konstaterade man att skadan var alldeles för stor för att laga, utan rutan måste bytas.. Men inom en halvtimme hade man lyckats få tag på en passande ruta och efter ytterligare en dryg halvtimme var rutan bytt!! Tack och lov lite flyt den här gången!!

På onsdag kom vi fram till Valdemarsvik, som planerat, och utan fler missöden. I hamnen finns en populär ställplats. Det var många husbilar här och dessutom var flera av platserna bokade, men vi hittade en ledig plats på området närmast stan.

Efter en god natts sömn kom vi nästa dag fram till Kalvsviks bygdegård, som även rymmer skola och förskola. Platsen ligger i Småland, en bit söder om Växjö. Här fanns en del promenadvägar, bl.a. ner till sjön Åsnen.

Nu hade vi sett ut en ställplats lite mer västerut. (Vi sicksackar lite beroende på väderprognosen). Den är en av de högst rankade med idel fem stjärnor av alla som betygsatt. Så det var med höga förväntningar vi åkte mot Åsljunga, strax norr om Örkelljunga. Döm om vår förvåning när vi kom fram. En gräsmatta i ett trist villaområde!! En av de tråkigare ställplatser vi varit på!! Men den är populär, det var bara en plats kvar när vi kom. Smaken är tydligen olika..

Lördag 9 oktober. Framme i Malmö där vi parkerade på en gata nära Görans hus. På kvällen blev det middag (en god fiskrätt) hemma hos Göran och naturligtvis blev det ett kärt återseende. Clas, (t.v. i bild), som blivit räddad till livet vid ett hjärtstopp av sin fru, verkade t.o.m. piggare än sist.


Dagen efter vände vi så norrut igen, nu mot barn och barnbarn på västkusten. Men innan dess blev det ett par stopp till. Först i hamnen i Ängelholm, ett bra ställe, som ju oftast båthamnarna är.

Nästa dag blåste det en kraftig vind från havet, men på rätt sida de höga sanddynerna med sina täta rosensnår var det hyfsat lä och det blev en bra förmiddagspromenad.

Den här gången tänkte vi slippa E6:an genom Göteborg och den förhatliga Tingstadstunneln där vi höll på att bli påkörda i tät trafik för ett antal år sedan. Vi åkte i stället öster om stan och stannade till slut i Kinna. Där hade kommunen gjort en gratisställplats med all service inklusive el.
Ställplatsen ligger väldigt centralt vid en järnvägsstation. Tyvärr var det en hel del störande ljud under natten från trafik och en del godståg. Men man kan ju inte få allt..
 
Tisdag 12 oktober. I Timmervik, ett par mil norr om Marstrand, blev det havets läckerheter - skaldjursfrossa!!
Hummer, naturligtvis. Som vanligt egenhändigt fiskad av Ulf. Säsongen har varit hyfsad, men inte den bästa. Därtill havskräftor (några andra kräftor äter men inte här..) och massor av räkor.
Äldsta barnet Emil har tagit körkort och skaffat bil och går på gymnasiet (ekonomi) och varvar studierna med att arbeta på ett byggvaruföretag. Yngsta barnet Simon spelar elpiano
 - och riktigt bra!! Ulf jobbar med IT för Göteborgs Trafik och dottern Annika söker nytt jobb, denna gång en IT-tjänst hos polismyndigheten i Göteborg.
Nu dröjer det till jul innan vi ses igen, då de åker upp till Sundsvall.

Hamnen i Mariestad vid Vänern är också ett fint ställe. Dessutom växte det massor av champinjoner på gräsmattorna..

Vi fick sällskap av den här lustiga bilen. Naturligtvis en tysk, från Hamburg.

Näst sista övernattningen den här resan blev i båthamnen i Fagersta.

Att det regnat mycket här var det många tecken på. När vi skulle gå över den smala bron vid kraftverket (för att komma till den fina hembygdsgården) forsade och dånade det så att Yoki blev helt skräckslagen!! Det var bara att vända, vi får ta den promenaden till sommaren i stället.

Under den fortsatta färden hemåt tog vi vägen via Hofors, mest för att hitta en billigare mack än som fanns efter vägen. och för att äta lunch. Vi hittade en som verkade lovande, men där fanns ingen bra parkering. Men på andra sidan vägen var det en stor parkering utanför en veterinärklinik. Restaurangen var en höjdare med asiatisk buffé, allt från sushi till thailändska smaker! Hit kommer vi tillbaks!
Sedan gick vi in hos veterinären för att kolla om vi kunde vaccinera Yoki (de annonserade om drop-in).
Jodå, han fick sin spruta direkt och så slapp vi att åka de tolv milen fram och tillbaks till Delsbo.! 


15 oktober. Den trevliga båthamnen i Norrsundet. Nu hade räven fått gå i ide - kanadagässen verkar ha flyttat.
I stället håller den här figuren vakt!

Den 4:e startade vi den här höstresan och imorgon, den 16:e, kommer vi hem igen.

Vi får se om det blir någon fler tur med husbilen det här året, vädret ser inte så lovande ut framöver.

Vi ska serva bilen den 27:e och efter det ställer vi in bilen i det gamla sågverket i Gnarp.

lördag, september 11, 2021

September, med mycket skitväder och lite husbilsåkande

 

Vädret inbjuder inte till husbilsturer, utan vi är hemomkring och gör mindre utflykter. Tack och lov blir det mer och mer som börjar återupptas, som t.ex. hälsingemarknaderna.

11 september. Idag var vi i Delsbo för att vaccinera Yoki. Därefter blev det en tur upp på Avholmsberget med utsikt över Dellensjöarna.

Ett tag senare åkte vi till Trolska Skogen i Mellanfjärden. Som vanligt var det en del nya byggnationer att upptäcka. Och även denna gång var ljudanläggningen påslagen, som gav extra trolsk stämning under promenaden!

Gott om svamp fortfarande. Hittade t.o.m. lite gula kantareller, vilket inte är så enkelt här i Hälsingland där marken mest består av sandiga tallmoar. Och särskilt med mina ben som blir allt sämre, kan inte gå i terräng utan plockar det vi ser från skogsvägar och större stigar. Förutom trattkantareller börjar en annan god senhöstsvamp komma igång, nämligen rökslöjskivlingen. Men den har förväxlingssvampar, så den måste man lära sig ordentligt. Ett kännetecken, förutom att den växer på murken barrträdsved, är dess svarta sporpulver, som gör att man blir rejält skitig om fingrarna när man plockar och rensar den!

Som sagt mina ben blir allt sämre, och det gör att (efter mycket tvekande) vi bestämt oss för att vi har åkt färdigt när det gäller långa övervintringsresor till Spanien och Portugal.
Det är så mycket att se och uppleva där nere så att det skulle bara kännas frustrerande, att större delen av tiden bli sittande i eller utanför husbilen.
Får säga som Inger (som inte heller kan åka längre) i Askersund: Nu får man leva på minnena!!

28 januari 2010. En av våra allra första bilder från Spanien. Strandpromenaden i Peniscola.

Men en höstresa söderut i Sverige, i början på oktober, har vi i alla fall tänkt göra!

lördag, augusti 21, 2021

Inofficiell spelmansstämma, lyskväll mm

 


Rafnastämman i Ramsele var även i år inställd. Trots detta samlades en hel del spelmän! (Djungeltelegrafen..) De flesta kände vi till sedan tidigare. Men det dök även upp en del nya ansikten, som basisten och fiolspelaren på högra bilden. Den tredje på bilden kände vi sedan tidigare - Spik-Anders, en mycket skicklig dragspelare från Delsbo. Basisten visade sig sedan vara en väldigt driven fiolspelare i nedstigande led från de stora spelmännen i Burträsk!

Vi lunchar på lite olika ställen när vi är ute med husbilen, som här Erik-Anders hälsingegård utanför Söderhamn. Fast gården på bilden är en miniatyr, populär lekstuga hos barnen!
Den står mitt i en stor, fin trädgård.


Den pajen, gjord på tunn filodeg beställde Inga-Lis. Jag ångrar att jag inte valde den jag också, för den var väldigt god!!

Augusti fortsatte som vanligt med husbilsturer varvat med några dagar hemma och avslutades med lyskväll i Arnöviken, tillsammans med Lennart och Dagny.

Nästa dag gjorde vi en utflykt ut till Kuggören fiskeläge. Sedan skildes våra vägar, de skulle söderut ner till Skåne. Vi hade efter mycket sökande lyckats få en tid för besiktning av husbilen (innan vi fick körförbud) - i Härnösand!! Besiktningen gick bra!

1 september, Lörudden.
Vi hade först tänkt fortsätta norrut, men efter att ha sett väderprognosen insåg vi att det var en dålig ide. Så vi vände söderut igen.
Tyskarna åker ofta med små bilar (folkvagnsbussar, plåtisar eller jeepliknande fordon). Eller ibland mera udda fordon, som den här mastodonten med fyrhjulsdrift och så stora däck att man får ha stege för att ta sig in!! Bilen bakom innehöll fyra italienska ungdomar.


Trots att vi haft mestadels mulet väder på väg till Nusnäs, sprack himlen upp över Siljan mot kvällen som vanligt!! Och vi fick åter uppleva den fantastiska solnedgången över Mora!!

De väldigt kraftiga regnen över Gästrikland och delar av Dalarna för en tid sedan, förvandlade den lilla bäcken i Dalstuga till en rejäl fors!

Det har artat sig till ett enormt bra svampsäsong i år. Vi lyckades tom hitta lite kantareller, vilket inte är helt enkelt i Hälsinglands sandiga tallmoar (och mina allt sämre ben gör det svårt att gå och leta i terrängen).
Vid Siljans kalkhaltiga strand fanns det stora mängder tallblodriska och även champinjoner. Men även här hemma finns nu stora mängder god matsvamp av olika sorter (särskilt Karl-Johan) efter skogsvägar och stigar!

fredag, juli 23, 2021

Swung i hyttan

Torsdag 22 juli. Nu har vi bokat biljetter till musikevenemanget "Swung i hyttan" och vi påbörjade resan dit. Men eftersom det inte går av stapeln förrän på söndag och det bara är 12 mil dit (Axmar bruk) så tog vi en rejäl omväg för att inte komma alldeles för tidigt..
I stället för att åka söderut åkte vi mot nordväst, över Hassela, till Vikbron (Ljungan) i Fränsta igen.
Det blåste en frisk vind och det var inte så hett, så vi behövde inte ställa oss i skuggan. Skönt!
En och annan husbil hittar hit, men absolut ingen trängsel

Nästa dag åkte vi vidare mot nordväst, men i Ånge vek vi av rakt västerut. Efter en lunch på Gästis i Östavall fortsatte vi till Överturingen i trakterna av Haverö strömmar. Fortfarande  vid älven Ljungan.
En fin liten naturcamping. Men här känner man av närheten till ödemarken. Inga kommersiella kanaler fanns här, inte ens 4:an på TV. Och mobilt Internet var näst intill omöjligt att få att fungera.

När det här ekipaget kom inrullande trodde vi först att det var tyskar, men det visade sig vara en svensk familj med två små barn och en stor hund!
Nu är det för varmt igen, så det kan inte vara kul att vakna i ett hett tält..

Nu var det dags att vända söderut för i morgon ska vi vara i Axmar. Vi hade först tänkt oss en liten naturcamp strax söder om Järvsö, men när vi kom dit visade det sig att den var fullbelagd!
Så vi fortsatte ett par mil längre, till en liten båthamn i Vallsta.
Där kunde vi parkera i skuggan (välbehövlig!) av lummig grönska. Eftersom det var helg och varmt var det massor av folk som kom med sina båtvagnar och åkte ut på Ljusnan med sina båtar.

Dagen efter var det ingen skugga där, men då flyttade vi oss ett par hundra meter till parkeringen för kyrk-/bröllopsbåtarna. Perfekt skugga där!!

Söndag 25 juli. Så var det dags för folkmusik med Swung!! (Ja, gänget heter faktiskt så!) Och nog blev det swung alltid, med fantastiska musiker.
Fiolspelaren (Görgen Antonsson) är en riksspelman från Allsta (där vi var igår). Han har vi hört flera gånger tidigare, då med Engmans kapell.
Urban Andersson från Delsbo (även han riksspelman) på dragspel har vi också hört flera gånger förut.
Men Bertil Fält, saxofonist från Sandviken, var en ny bekantskap. Hans intelligenta bastoner från barytonsaxen gifte sig perfekt med det intensiva dragspel- och fiolspelandet!!
Det blev m.a.o. en härlig musikalisk upplevelse!!
Vi får hoppas att restriktionerna fortsätter minska så att musikevenemangen kan öka i stället!!

Den gamla hyttan, där konserten gick av stapel, underhålls och repareras fortlöpande numera.


Även den engelska parken sköts föredömligt nu för tiden och en promenad i den är ett måste varje gång vi är i Axmar.

Konstverket Järn-Britas koja är nu färdigt och inflyttningsbart. För det facila priset av 2 900 kronor kan två personer övernatta här. Men då ingår frukost..😉

Så var det dags för hemresan denna gång. Vi såg många gula björkar efter vägen. Redan! Det kan ju inte bero på höst och kyla..