söndag, april 28, 2019

Danmark

24 april. Den kraftiga ostliga blåsten gjorde att vi inte åkte till Aabenraa som vanligt, utan mer mot västkusten.
Det blev gratisparkeringen i Ribe - Danmarks äldsta stad, som vi varit i ett par gånger tidigare. Som vanligt mängder med personbilar, men vi lyckades hitta en plats. Hit ska man helst komma så sent som möjligt på dan, då är de flesta personbilarna borta.
 
Dagen efter hade vinden mojnat betydligt och det blev ett trevligt strosande i den gamla staden.
 Norrut på Jylland en bit, till Juelsminde. En hamn vi varit i många gånger tidigare. Med en "krabbrygga" där barnen fångar småkrabbor med håv. Fint väder. Tyvärr funkade inte tvättmaskinen denna gång.
Dagen efter var vädret disigt och svalt och det var hot om annalkande oväder. Vi gick en förmiddagspromenad på en liten gångväg längs stranden. I Danmark fungerar strandskyddet till skillnad mot Sverige. Här kan man gå långt efter stränderna och slippa sommarstugetomter, avspärrningar och bryggor!
Middelfart på Fyn, strax efter Lilla Bält-bron. Här var det förändringar. De små charmiga platserna för husbilar var stängda och ersatta av en stor nyanlagd grusplan. Lite synd tycker vi, men på så sätt ryms det naturligtvis många fler husbilar här.
Just när vi kommit fram hit bröt ovädret ut med åska och regn. Men som tur var varade det inte så länge. Och här funkade tvättmaskinen. Och torktumlaren lyckades torka tvätten över förväntan! Det är inte alltid så. Ibland har vi fått hänga tvätten inne i husbilen för vidare torkning..
27 april. Vi upplever Fyn som lite trist, i alla fall för husbilsåkare, så idag åkte vi över Stora Bält till Själland. Och i väldigt lite vind för ovanlighetens skull.
Som vanligt åkte vi ner till hamnen i Korsör. Och här hade det också hänt saker. Restaurangen alldeles intill, där vi ätit många gånger, var stängd. Vi läste att det varit en brand i augusti i fjol, som förstörde all inredning samt brännskadade kocken.
Deesutom var restaurangen oförsäkrad, men ägaren har bestämt sig för att renovera den!
Vad vi kan minnas har vi alltid upplevt fantastiska solnedgångar här över Stora Bält-bron! Även så denna gång.
 Inne på örlogsbasen bygger man en upp det gamla Korsör från foton och skisser från 1857-75 i skala 1:10. Och det är exakta kopior, med exakt de byggnadsmaterial man använde då!!
Det kan ta ett halvår eller mera att färdigställa ett av dessa hus.
Och en del av de gamla husen finns fortfarande kvar i stan.
Vi undviker i möjligaste mån motorvägarna med sin intensiva trafik. Landsvägarna är betydligt trevligare med små byar och starkt lysande gula rapsfält.
28 april. Idag tänkte vi åka till en hamn vi inte varit  förut, Karrebaeksminde. Trodde vi ja.. När vi kom fram insåg vi att vi visst har varit där förut. Det är nog så att vi varit i de flesta hamnar i Danmark, i alla fall inom rimligt avstånd från vår resrutt.
I hamnen var det full fart med att få båtarna klara innan den stora sjösättningsdagen i Danmark, 1:a maj. På en promenad kom vi in i ett område med speciella sommarstugor. Vi träffade en gammal dam som berättade att det var över 150 likadana hus här. En del är privatägda (hon äger själv ett av husen) och andra hyrs ut.

Som vanligt stannar vi i Danmark över valborgsmässoafton, för här håller man inte på med smällare och annat elände. Så det blir ett par övernattningar till innan vi är tillbaka i Sverige igen.
Det är tredje gången vi kommer till fiskehamnen i Rödvig. Första gången fanns ingen service för husbilar här. Vi träffade då ordföranden för danska husbilsklubben, som berättade att han (trots hårt motstånd från de danska campingarna) åkte runt till olika platser för att ordna så att det blir riktiga ställplatser. Och här har han lyckats bra. Nu finns här markerade platser för husbilar, framdraget el och vatten, samt plats för tömning av toalett och gråvatten!
Ett kännemärke för Rödvig är den gamla flintugnen där man brände flinta till fajans (en slags keramik), som tillverkades i Köpenhamn. Ett annat kännemärke är de branta kalkstensklipporna - Stevns klint.
Nästa dag blev det en promenad uppe på klinten. Där växte det stora buskage med blommande hagtorn.


Innan vi åkte vidare åt vi lunch på en restaurang i hamnen. Äkta danska smörrebröd och en Tuborg (naturligtvis alkoholfri - vi ska ju köra bil).


 Sista stoppet i Danmark blev den lilla hamnen på den lilla ön Mågen (måsen). Här är hundarna välkomna i snor. Det här stället finns inte med på någon ställplatsapp eller -bok och vi är oftast enda husbilen här. Vi hittade hit av en slump för länge sedan när vi var på en tur med Gun och Gunnar och har stått här otaliga gånger sen dess.
Trots att det bara är någon mil till Köpenhamn är det en lantlig idyll här, med ett stort parkområde med fina promenadvägar.
 Idag är sista dagen att ta med hunden till stranden..
 ..och naturligtvis blev det en sista  strandpromenad på den långa härliga stranden för den här gången.
Det växte mängder av en liten vacker prästkragesläkting i klitten.
1 maj. Efter en fin Valborg har nu vädret slagit om. Grått, kallt (11-12 grader) och blåsigt. Idag åker vi över till Sverige, där vädret verkar vara likadant.

lördag, april 20, 2019

Nordtyskland

När vi lämnade Sverige började våra framdäck vara rätt slitna och det är hög tid att byta dem. Vi ville passa på i Tyskland, de är ju billigare här. Men eftersom vi kör med vinterdäck så visade det sig att de däckfirmor jag talade med inte hade såna på lager (fel årstid..).
Jag beställde ett par till en firma i Flensburg i nordligaste Tyskland och fick tid för byte den 24:e. Vi har alltså gott om tid.

20 april, påsklördag. Idag blev det ett säkert kort - Hohnstorf där vi varit flera gånger förut. Det blev en resa på dryga milen från förra stället. Tur att vi kom så tidigt för det fanns bara en plats kvar!
Här står man alldeles vid den stora floden Elbe, som rinner genom Hamburg bara några mil härifrån.

Påsklunchen bestod bl.a. av tysk sillsallad och matjes. Matjes är en milt smakande sill som man äter med olika såser, i det här fallet "husfrusås" som följde med förpackningen. Tysk matjes har alltså ingen likhet med den salta och kryddade svenska matjessillen.

På många ställplatser finns möjlighet att byta böcker. Jag lämnade ett par svenska böcker och tog ett par i utbyte, bl.a. en Wallander (på tyska). Biblioteket var inhyst i något som verkar ha varit en telefonkiosk.


21 april. Bad Segeberg. Den tyska maten har vi lite svårt för. Halva menyn består ofta av stora blaffiga snitslar av olika sorter. När vi äter ute blir det oftast på någon utländsk restaurang. Som här en kinesisk. Särskilt ankan var krispig och jättegod.
Rapsfälten lyser gula längs vägarna.
Här har vi stannat vid en liten by vid Kielkanalen. Det är tydligen en populär träffpunkt för motorcyklister - de på bilden är bara en bråkdel av alla motorcyklar som stod parkerade här! Och verkar även vara ett populärt utflyktsmål för andra också. Det var liv och rörelse och mullrande från motorcyklar som kom och åkte.
Stora fartyg passerar då och då på väg från Östersjön till Nordsjön eller tvärtom. Påskvädret har varit helt fantastiskt men nu har det börjat blåsa rejält. Men vi ska inte klaga - i Alicanteområde i Spanien har det kommit över 300 mm regn (motsvarande 3 meter snö..) på bara ett par dar, det värsta regnvädret på 73 år!!
Vi har sett en bild på en husbil i vattenmassorna, som ägarna blivit räddade ifrån!
Efter att ha inhandlat bag-in-box-viner på Scandinavian Park åkte vi till en ställplats ca 30 km väster om Flensburg. Gränshandeln är ofta betydligt dyrare än vanliga affärer i Tyskland, men just lådviner är ovanliga, så gränshandeln ger en möjlighet att få tag på dessa.
På ställplatsen fanns ett plank som läade bra mot det kraftiga blåsten.
24 april. Så var det dags för däckbytet i Flensburg. Allt funkade bra och vi fortsatte sedan mot Danmark, efter nästan tre veckor i Tyskland.

tisdag, april 16, 2019

Vidare norrut genom Tyskland

16 april. I Gifhorn sammanstrålade vi med Lena och Ulf, som var på en vårtur söderut till Tjeckien.
Gifhorn var en rätt modern stad och hade inte alls så många korsvirkeshus som vi förväntade oss. Men många glassrestauranger fanns det i stan..
Och nu blir vädret allt bättre, soligt och varmare.
Alldeles intill ställplatsen rinner en liten å med flera hägrar och änder av en sort, som är obekant för mig.
18 april, skärtorsdag. Efter ett par dar i Gifhorn skildes våra vägar för den här gången. Vi fortsatte till en småbåthamn i en sidokanal till Elbe. Påsktrafiken var bitvis intensiv. Vädret bara bättre och bättre - idag upp till 23 grader och strålande sol.
Även mindre båtar trafikerar Tysklands stora kanaler, som den här segelbåten. Han har fått ta ned masten för att komma under broarna. Han var på väg norrut, så han har antagligen varit nere vid franska rivieran eller Spanien i vinter.
19 april, långfredag. Upp till 25 grader idag (nästan för varmt)!!
Nu har vi stannat vid båtlyftningsverket i Scharnebeck utanför Luneberg. Här är nivåskillnaden så hög mellan Elbe och Mittelland-kanalen att det skulle bli svårt att göra slussar. I stället byggde man denna anordning, som har två tråg som lyfter (eller sänker) båtarna med vatten och allt!
Här är det ena tråget på väg ner.
Och här är det helt nere, man ser styrhytten på pråmen. Medan det andra tråget är kvar där uppe.
Är man intresserad kan man läsa mer här: Lyftverket Scharnebeck