lördag, april 20, 2019

Nordtyskland

När vi lämnade Sverige började våra framdäck vara rätt slitna och det är hög tid att byta dem. Vi ville passa på i Tyskland, de är ju billigare här. Men eftersom vi kör med vinterdäck så visade det sig att de däckfirmor jag talade med inte hade såna på lager (fel årstid..).
Jag beställde ett par till en firma i Flensburg i nordligaste Tyskland och fick tid för byte den 24:e. Vi har alltså gott om tid.

20 april, påsklördag. Idag blev det ett säkert kort - Hohnstorf där vi varit flera gånger förut. Det blev en resa på dryga milen från förra stället. Tur att vi kom så tidigt för det fanns bara en plats kvar!
Här står man alldeles vid den stora floden Elbe, som rinner genom Hamburg bara några mil härifrån.

Påsklunchen bestod bl.a. av tysk sillsallad och matjes. Matjes är en milt smakande sill som man äter med olika såser, i det här fallet "husfrusås" som följde med förpackningen. Tysk matjes har alltså ingen likhet med den salta och kryddade svenska matjessillen.

På många ställplatser finns möjlighet att byta böcker. Jag lämnade ett par svenska böcker och tog ett par i utbyte, bl.a. en Wallander (på tyska). Biblioteket var inhyst i något som verkar ha varit en telefonkiosk.


21 april. Bad Segeberg. Den tyska maten har vi lite svårt för. Halva menyn består ofta av stora blaffiga snitslar av olika sorter. När vi äter ute blir det oftast på någon utländsk restaurang. Som här en kinesisk. Särskilt ankan var krispig och jättegod.
Rapsfälten lyser gula längs vägarna.
Här har vi stannat vid en liten by vid Kielkanalen. Det är tydligen en populär träffpunkt för motorcyklister - de på bilden är bara en bråkdel av alla motorcyklar som stod parkerade här! Och verkar även vara ett populärt utflyktsmål för andra också. Det var liv och rörelse och mullrande från motorcyklar som kom och åkte.
Stora fartyg passerar då och då på väg från Östersjön till Nordsjön eller tvärtom. Påskvädret har varit helt fantastiskt men nu har det börjat blåsa rejält. Men vi ska inte klaga - i Alicanteområde i Spanien har det kommit över 300 mm regn (motsvarande 3 meter snö..) på bara ett par dar, det värsta regnvädret på 73 år!!
Vi har sett en bild på en husbil i vattenmassorna, som ägarna blivit räddade ifrån!
Efter att ha inhandlat bag-in-box-viner på Scandinavian Park åkte vi till en ställplats ca 30 km väster om Flensburg. Gränshandeln är ofta betydligt dyrare än vanliga affärer i Tyskland, men just lådviner är ovanliga, så gränshandeln ger en möjlighet att få tag på dessa.
På ställplatsen fanns ett plank som läade bra mot det kraftiga blåsten.
24 april. Så var det dags för däckbytet i Flensburg. Allt funkade bra och vi fortsatte sedan mot Danmark, efter nästan tre veckor i Tyskland.

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Det ser ut som att ni hittar gröna fina ställen att stanna på! Schnitzel är faktiskt inte vår favorit heller, men oftast brukar man ändå kunna hitta något som smakar tycker vi ;) Ha det fortsatt fint!