måndag, april 01, 2019

Frankrike

Innan överfarten till Frankrike passade vi på att tanka bilen. I Spanien kostade dieseln 13-14 kr litern, i Portugal ett par kronor mer. Men i Frankrike ca 16-17 kr litern! Vi kommer naturligtvis inte undan åtminstone en tankning innan Tyskland.
Första stoppet blev en camping vid staden Pau (där vår kungafamilj Bernadotte härstammar ifrån). Som de flesta campingar i Frankrike (och Tyskland) är det mest mer eller mindre permanentboende med villavagnar här. Men en del platser för tillfälliga besökande finns också. Och duscharna var kanon (och välbehövliga..).
På campingen fanns några husdjur; en stor svart gris och ett par getter. 
30 mars. En fin plats vid en sidokanal till floden Garonne, en bit sydost om Bordeaux.
Frankrike är verkligen mistlarnas land!
Här har vi kommit till en ställplats 6 mil från vårt första (och enda) mål i Frankrike -
Oradour sur Glane.
Här är ett sport och friluftsområde som verkar uppskattat av ortsbefolkningen. Platsen skulle egentligen öppnas för husbilar idag och har gratis el. Men elen var fortfarande inte påslagen, men jag hittade säkringarna i det lilla huset på bilden. Så det ordnade sig..
Gullvivor , vitsippor och andra vårblommor finns överallt och det underbara sommarvädret bara fortsätter. Som svensk sommar när den är som bäst!
En hundpromenad med Yoki och Knutte längs en liten å efter middagen (som åts utomhus i kortärmat).

1 april. Oradour sur Glane. Den 10:e juni 1944 (4 dagar efter landstigningen i Normandie) anföll den nazistiska SS-pansardivisionen Das Reich den lilla byn, förstörde den helt och hållet och dödade 642 peroner, allt från spädbarn till åldringar. Endast några få lyckades fly. Efter kriget gav de Gaulle order om att den sönderskjutna byn skulle bevaras som en påminnelse om vad som hänt.
Här fanns byns tandläkare.
Överallt finns anslag om där man hittat mördade män.
 Kvinnor och barn föstes ihop i kyrkan, där även dom blev skjutna. Kulhålen finns kvar.
Liksom en massakrerad barnvagn på kyrkans golv.

Dagen efter åkte vi till en ställplats i närheteh av Montlucon. Omgivningarna var inget speciellt, men ställplatsen var jättebra med all service inklusive el, vatten och varma duschar.

3 april. Nu är vi i Bourgogne och står vid Bourgognekanalen några mil väster om Dijon. Och nu ser vädret betydligt sämre ut. Under fem månader har vi bara haft en riktig regnvädersdag (förutom några regniga nätter) samt mycket sol och värme. På vägen hit hade vi regn till och från och bara 4 grader som högst !!
Eftersom det här är sista gången vi kompar  ihop med Eva och Hasse på den här resan tänkte vi äta ute tillsammans. Vi hade tänkt äta en pizza på den här restaurangen, men det visade sig att den hade bara lunchservering (undrar varför man låst fast den här gamla motorcykeln utanför, den verkar inte i så kördugligt skick..) och på byns andra restaurang får man ingen mat förrän på kvällen, vilket är för sent för oss. Så det blev middag i husbilarna igen.
Från ställplatsen kan man se ett av Frankrikes många slott.
Dagen efter skildes våra vägar. Eva och Hasse sneddade uppåt mot Luxemburg och Moseldalen, medan vi fortsätter österut mot Sydtyskland. Det har varit jätttrevligt att ha haft sällskap med er, hoppas verkligen att vi ses igen!!
Det är sydliga vindar som för ner kalluft från Alperna och det är t.o.m. risk för snö. Vi valde att inte åka in i Tyskland idag, utan stannade vid en camping några mil öster om Dijon. Den var vackert belägen vid en flod och här har vi el och vatten.

1 kommentar:

Solan sa...

Igår åkte vi från Meersburg vid Bodensjön mot Isny im Allgäu.
I snöglopp...detta underbara ord! Sitter på café och kl 12 ska vi hämta bilen. Alles gut! Snön är på väg bort så det är fint när ni kommer.
Ha det fortsatt trevligt på egen hand utan resvännerna.
Kram Solan & Lasse