lördag, november 28, 2015

Julmarknader, julmarknader och lite spelmansnostalgi

Nu blir det alltmer julmarknader i byarna. Lördag den 21:a november var det 4 stycken inom någon mils radie från Bergsjö. Och nästa helg är det första advent och då kulminerar det med hur många julmarknader som helst i Hälsingland. Det är ofta mera hantverksutställningar med försäljning än vanliga marknader. På den korta tid vi bott här har vi insett att hälsingeborna är väldigt kreativa på olika områden, bl.a. all musik som spelas runt om i byarna. Fast nu är det juluppehåll på spelkvällarna förstås..
Nu är det en kallare period med minusgrader och lite snö. Men Skåne fick betydligt mer!
T.v. en fiskebåt på väg in till Stocka. T.h. väntar fiskare på sälar som brukar följa efter båten. Damen med geväret skjuter inte förrän någon säl kommit in på grunt vatten, eftersom en skjuten säl sjunker fort och kan bli svår att få tag på.
Julmarknaderna står som spön i backen. Här på en fårgård i Harmånger. T.h. sedvanlig kolbulletillverkning över öppen eld.
 Och här på på en hästgård mellan Bergsjö och Hassela.
Julmarknad i Strömsbruk. Huset t.h. påstods vara det äldsta bevarade bostadshuset i Nordanstigs kommun, från 1600-talet. Var tidigare smedsbostad.
Stormarna avlöser varandra i södra Sverige och här har det både snöat och regnat, så det är en otrevlig ishalka.
Då är det frestande att drömma sig tillbaks till sommaren. Videon ovan är en del från "Glimtar från Rafnastämman" på Youtube. Här är många bra spelmän samlade på vår favoritspelmansstämma i Ramsele!
Den skäggige fiolspelaren med röd skjorta och väst är Inga-Lis bror.
Och vädret; kortärmat och inga broddar på fötterna!

Inga kommentarer: