lördag, december 31, 2016

Slutet på det här året

Luciakröning i Bergsjö kyrka.
Trots en mild december så finns rester av snöfallet i början av november kvar. Tyvärr mest i form av blankis på småvägarna.
Vill man kunna gå en promenad i naturen med hunden utan större halkrisk är det havsstränder som gäller. Här vid Hårte.

Två dagar innan julafton hände en fruktansvärd sak ett par mil härifrån - ett äldre par blev mördade i en liten by!
Redan dagen efter greps en 20-åring (som bor i en grannby bara några kilometer från oss) misstänkt för morden. Det måste ha varit en hemsk jul för hans föräldrar och övrig släkt.

Utlykt till Sörfjärden (med norrlands längsta sandstrand) på nyårsafton. Välsandat (bara lite fläckar med rimfrost) och inga smällare!! Vilket uppskattades inte minst av vår skotträdda hund..

Värre blev det när vi kom hem. Vi hade tänkt försöka avleda med bl.a. dammsugaren (😏) vid tolvtiden men det föll på att det small hela tiden, från eftermiddagen till sena natten!!
Här tycks man gilla när det smäller och det var inga små smällare utan många lät som kanonskott!
Men nu är det över och långt till nästa nyårsafton..

5 kommentarer:

eva.ekstrom sa...

God fortsättning på det Nya Året.
Vi firat nyåret i Almanyate trodde det skulle vara lugnt här men sköts skarpa smällar hela kvällen o Adam var hysterisk.Det är jobbigt att det skall vara såhär.Kram på er Eva Hasse o Adam

Håkan och Inga-Lis sa...

God fortsättning själva och kul att höra från er igen. Hoppas vi ses framöver - och kram på er också!!
Håkan, Inga-Lis och Yoki

Staffan Humlebo sa...

Hej !

Vi tänkte övervintra nästa säsong och har två små hundar. Vad ska vi tänka på gällande hundarna? Gäller särskilda bestämmelser för Portugal resp. Spanien? Försäkringar har vi koll på.

Staffan o Kristina

Håkan och Inga-Lis sa...

Hej Staffan o Kristina!
Hundarna ska ha EU-pass med intyg om vaccinationer. Dels de vanliga och dels rabies. Kolla med veterinären i god tid. Förut fick man vänta länge på att göra test för antikroppar, men det har man visst lättat på numera. I Spanien o Portugal finns många bra veterinärer och betydligt billigare. Men en sak du inte ska göra där nere är att förnya rabiessprutan för där skriver de in en giltighetstid på ett år i passet (i alla fall i Spanien), i Sverige 3 år!
En annan sak vi använder är ett preparat mot sandmyggor (sprider hjärtmask). Risken är väldigt liten under vinterhalvåret eftersom de behöver hög värme för att utvecklas. Men för sökerhets skull droppar vi på ett preparat som heter Advantix (finns att köpa från Frankrike och söderut).
Och lär er om pinjelarverna så att ni kan undvika att hundarna kommer i kontakt med dem!
Annars - var lite skeptisk till allt som veterinärer här hemma vill pracka på er :-)
Är det mer ni undrar över så slå en signal eller SMS-a er epostadress till 070-5769794
Hälsningar Håkan o Inga-Lis

Staffan Humlebo sa...

Tackar för utförligt svar. Ni vet vad det handlar om !!