måndag, september 21, 2020

Troligen sista resan norrut för detta år


19 september. Vi bestämde oss för att göra en tripp norrut innan det blir för mycket höst. Detta mest för att hälsa på min storasyster, som hunnit bli 85 år.
Hon bor i Umeå. men vi gjorde första stoppet vid Höga Kustenbron. Här har vi utsikt mot södra sidan av Ångermanälven, där vi hade ett hus i 32 år.

Dagen efter stannade vi för lunch i Lunde vid Sandöbron. Här strejkade arbetare för rimliga löner 1931, men företag satte in strejkbrytare viket ledde till oroligheter och demonstrationer. Då satte man in militär vilket slutade i en tragedi med fem ihjälskjutna människor. Efter detta har man aldrig mera satt in militär i arbetsmarknadskonflikter.

Väl framme i Umeå stannade vi vid småbåtshamnen i Lundåkern. Här har man inte kunnat stå på länge pga bygget av an gång- och cykelbro över Umeälven. Men nu är bron klar och vi kunde gå över till Bölesholmarnas ö- och kanalsystem. Men tyvärr har vi läst att man planerar att göra om hela området och då ska möjligheten att stå här med husbil försvinna.
Därefter gjorde vi ett besök på seniorboendet där storasyster bor. Hon har det inte så roligt i dessa coronatider. Hon får inte handla själv eller åka buss så hon är ganska isolerad. Som tur är har hon grannar som hon kan sitta och prata med i korridoren.

Efter besöket vände vi hemåt igen. Men det blev en mellanlandning i Köpmanholmen först. Nu är det betydligt färre Ulvö-resenärer och vi kunde få en parkering med havsutsikt!

Dagen efter blev det en rundvandring i den fina Herrgårdsparken innan vi styrde kosan mot Bergsjö igen.
Nästa tur blir en lite längre hösttur söderut för att besöka barn/barnbarn på västkusten, samt våra vänner i Malmö.

3 kommentarer:

Solan sa...

Tjoa till om ni kommer via oss. Ni är så välkommna.
Vi pyser till Småland i nästa vecka, hemma igen den 11 oktober.

Håkan och Inga-Lis sa...

Japp, det vore kul att ses en gång till innan mörkret sänker sig.

Solan sa...

Låter jättebra, varna några dagar innan ni dyker upp. Roooligt!