tisdag, april 08, 2014

Genom Spanien och Frankrike

8 april
Så var vi då på väg norrut. Första etappen blev Bétera, en ställplats utanför Valencia. Här var vi även på nedresan. Här finns det mesta såsom tvättmaskiner, duschar, toaletter, swimmingpool och wifi.

Efter Valencia beslöt vi att prova en ny rutt, rakt upp genom Spanien och förbi Zaragoza (som blev etappmål nummer två). Det visade sig vara ett bra val, gratisvägar hela vägen från Bolnuevo till franska gränsen. Och till absolut största delen fina motorvägar. Tyvärr hittade vi inget bra ställe nära Zaragoza utan det fick bli en liten halvrisig camping.
På väg upp genom Pyrenéerna med sina snöklädda toppar.
Sista biten innan franska gänsen gick genom en 8 km lång tunnel.
På franska sidan åkte vi till en ställplats i Oloron Sainte Marie. Där blev det grillning i det härliga vädret.
11 april. Saint Antonin Noble Val. Nu börjar vädret bli lite svalare.
Här är det gott om viltbroar över större vägar.

I Clermont Ferrand stannade vi på en ställplats där vi varit tidigare. Vi gick ut på en restaurang i närheten. Här i Frankrike är grodor (grenouilles) vanligt på menyn. Men vi tog en köttbit i stället. Den var tyvärr seg och kompakt. Vi har ätit på restaurang i Frankrike flera gånger, men aldrig fått bra mat. Då är Tyskland bättre.
13 april. Lapalisse.
I distriktet Bourgogne odlar man vin i bergen och på slättlandet runt Dijon finns det enorma senapsodlingar.
Det har blivit allt svalare med kalla nordanvindar, men landskapet har varit väldigt vackert med försommargrönska och mängder med blommor och blommande träd och buskar. Naturligtvis syrener, men även en lysande rosaviolett klängväxt som oftast växer på murar, men kan fylla stora träd.
Påsken närmar sig och det är antagligen väldigt fullt på ställplatserna i Moseldalen så vi beslöt att stanna till i Pont á Mousson och åka till Moseldalen efter påsk.
Där kostar det 7 euro natten men då ingår el och övrig service.
Dagens händelse - en pråm fastnade under bron! Men till slut lyckades han komma loss och fortsätta sin färd längs Mosel (eller Moselle som den heter här i Frankrike).
Rodd är uppenbarligen en populär sport här.
Förutom mängder av svanar finns det även gott om hägrar här.
19 april, påsklördag. Tyvärr blev påsken en grå och kylig tilldragelse, så vi åt påsklunchen inne i Åkes och Anne-Maries bil.
I morgon åker vi till Tyskland och då skiljs våra vägar. De ska till ett ställe nära Mannheim för att byta framfjädring på bilen och vi åker mera norrut mot Moseldalen. Tack för ett trevligt sällskap upp genom sydeuropa!

Inga kommentarer: