fredag, maj 02, 2014

Danmark (Jylland)

Det sista vi gjorde i Tyskland var ett besök på gränshandeln strax norr om Flensburg. Visst, de har en hel del hysat billiga bag-in-box-viner (som är svårt att hitta på tyska affärer), men det övriga är dyrt. En flaska whisky (Laproiagh) var 50 kronor dyrare än på Edeka, som ändå inte är någon billighetskedja. Konstigt att så många handlar på bordershopen, när det är billigare på varenda livsmedelaffär i Tyskland! Men sortimentet är ju stort, så är det något speciellt man är ute efter slipper man ju leta runt.
Första stoppet i Danmark blev småbåtshamnen i Aabenraa. Som synes har inte alla sjösatt sina båtar än.
Tidigt på morgonen tog gasolen slut och det blev kallt i husbilen. Jag klev upp och skiftade gasolflaskor och då var det bara 4 grader ute, det är mycket länge sedan vi upplevt så'n kyla!
Vi var i behov av att tvätta kläder (här har man både tvättmaskin och torktumlare) så vi blev kvar ytterligare en dag.
4 maj. Juelsminde på Jylland. En av Danmarks många charmiga hamnar.
Eftersom det var söndag var fiskaffären i hamnen stängd men bistro-delen var öppen och där kunde man handla och ta med hem. Det blev varsin "Luksus Stjerneskud", en fisktallrik med tre sorters fisk, räkor, kräftstjärtar och en god sås.
Här i Danmark får sommarstugorna hålla sig på behörigt avstånd från stranden och det är härligt att promenera här utan att mötas av avspärrningar och privatskyltar som i Sverige.
Vi blev kvar två dagar även här och dag nummer två blev gråmulen, kall och lite blåsig.
Dagen efter var det inte fullt så kallt, så det blev en rätt lång förmiddagspromenad längs stranden. Tack och lov har jag börjat få tillbaks orken så smått och även hjärtat börjar uppföra sig mer normalt, det känns bra.
Dagens mål beslutades till hamnen i Faaborg på Fyn. Där har vi inte varit tidigare.
I Danmark står vi mest i småbåtshamnar, de är alltid charmiga och kostar bara hälften av vad campingarna gör. Och de har oftast all service som behövs inklusive tvättmaskiner etc.

Inga kommentarer: