måndag, april 25, 2016

Danmark

Det första stället i Danmark blev Ribe. En fantastisk fin stad, som är Danmarks äldsta. Det är tur att vi varit här förut, för det regnade och blåste så att det blev ingen stadsvandring denna gång..
Vi fortsate norrut nästa dag, för på den nordvästra sidan av Jylland har vi varit ganska lite.
Efter vägen blev vädret ännu värre - med snö! Till slut snöade det så mycket att det var modd på vägen!!
Så kom vi fram till Ringkøbing, där vi parkerade i hamnen. Här var i alla fall ingen snö.
Mot aftonen blev det uppehåll i regnet och vi kunde gå en promenad. Dessa underbara danska stränder!
Vi hade tänkt fortsätta vidare norrut, men när vi såg väderprognosen tappade vi sugen..
Vi sneddade i stället ner mot Lilla Bält-bron och stannade i Middelfart.
Samma sak här. Mot aftonen gav sig den värsta båsten och regnet, så vi vågade oss ut på en promenad. Någon segelbåt gav sig också ut på en tur.
Liksom en fiskare. Här i Danmark är det rätt vanligt med flugfiske i havet.
Tanken var att vi skulle dra oss mot Sverige, men nu började vi tveka igen. Vädret i sydsverige verkade inte så värst bra heller.. Och det är en fördel att fira sista april i Danmark när man har en skotträdd hund. Vi åkte söderut på Fyn till en hamn i Falsled. Efter regn hela natten och förmiddagen i Middelfart, så blev det bättre när vi kom fram även här.
 Falsled är en liten by med många vackra halmtakshus.
I natt slapp vi regnsmatter på taket!
Men det är kyligt. En liten tröst är att det är snövarning i Sverige ända ner till Svealand!
Och här flyger i alla fall svalor och bondgårdarna annonserar om färskpotatis.
Förmiddagspromenad efter Kärleksstigen och sedan vidare mot Stora Bält. Under resan var det som vanligt regn- och hagelskurar..
Efter den nästan två mil långa Stora Bält-bron åkte vi förbi Korsør och lite längre ner till Skælskør, där vi inte varit på några år. Där stod det fullt med uppställda båtar och var så rörigt att vi ångrade oss och åkte tillbaks Korsør till igen.
Här gör man numera tvärtom och förbjuder uppställning av båtar på hamnens ställplats!

I Danmark verkar fåglarna väldigt självmordsbenägna. Flera försök har gjorts att flyga in i vår bil och efter vägen small det igen. En fasan tog fart från diket när den fick syn på oss, men hann inte lyfta utan dog under bilen, så vi fick i alla fall inga nya skador den här gången.
T.v. utsikt mot en del av bron i regn. Här under passerar många stora fartyg. Mot kvällen upphörde regnet och vi fick återigen uppleva en fantastisk solnedgång över Stora Bält.
Under natten började det blåsa rejält. Vi hade velat stanna en dag till, men eftersom blåsten gjorde att det mest skulle bli innesittande i bilen beslöt vi att åka vidare.
Återigen hände det. Två fasaner stod vid vägkanten. Jag saktade in och höll ut. När vi passerade tog den ena sats och sprang in under bilen och blev mosad av det ena bakhjulet. Danskarna anses som världens lyckligaste folk, men det verkar inte gälla fåglarna..
Efter ett par floppar med ställplatser belamrade med båtar och båtvagnar så åkte vi åter till hamnen Mågen (måsen) i Hundige, för vilken gång i ordningen vet vi inte. Hamnarna i Danmark är uppenbarligen ett vågspel före maj.
Idag hade vi i alla fall inget regn och tvåsiffriga tememperaturer - det var ett tag se'n.
Och nu är vi bara en dryg mil från Köpenhamns centrum och så nära Sverige att vi kan se svensk TV!
Valborgmässoafton. Vi gick till den lilla restaurangen och åt smørrebrød till lunch.
Det är milslånga strandnära naturområden här, utan bebyggelse och avspärrningar, trots att vi är så nära en storstad!
Det blev en valborg utan smällare, men med en liten kortvarig valborgseld i form av cointreau-flamberad anka (köpt i Frankrike)!
1:a maj var vädret fortfarande hyfsat och i solen kändes det riktigt skönt när vi gick förmiddagspromenaden efter stranden.
Lite överallt fanns det bänkar och bord med påsatta skydd för engångsgrillar. Smart, då slipper man fula brännmärken i gräset!

Inga kommentarer: