onsdag, juli 20, 2016

Ulvön och Ringa gård

20 juli. Vi sammanstrålar med Lennart och Dagny i Köpmanholmen för att dagen efter ta båten ut till Ulvön.
Det har varit en jättebra sommar i år och det blir bara varmare. Vi har sällan upplevt sådan värme här ute på Ulvön!
Ruben Madsens berömda Rolls Royce. Det blev en härlig dag här ute och ett kärt återseende. Det var minst 16 år se'n sist. På den tiden hade vi segelbåt.
Sedan söderut till Långvinds Bruk och Långvindsdagen. Här var det olika arrengemang, bl.a. ett gäng som spelade folkmusik. Vi kände ett par från Bollnäs där och blev själv indragen i spelandet. Och det var kul!
Här finns lämningar från järnbrukstiden, men även ett sågverk som var i drift långt in på 1900-talet (bilden ovan).
Vädret fortsatt fantastiskt och hallonen börjar mogna.
25 juli. Segersta, där vi parkerade bredvid Ljusnan på planen där Sjöströms Livs uppfördes för filmen The Girl With The Dragon Tattoo (en av filmerna i Stieg Larssons Milleniumtrilogi). Även bron i bakgrunden blev världsberömd genom filmen.
När vi var framme så kom ett åskväder allt närmare, men det ebbade ut innan det var över oss. Och dagen efter var det vindstilla och 29 grader i skuggan!! Det var bara för varmt!
Så vi åkte omkring lite runt Söderhamn. På bilderna ovan ett besök på en Hälsingegård i Söderala. Här hade man t.o.m. gjort en miniatyr av själva gården!
En anledning till att vi åkte ner mot Söderhamn var en konsert med Engmans kapell på Ringa Gård i Norrala. Man har haft konserter här förut, men nu blev det publikrekord!
Kapellmästaren Per Engman (på gitarr och sång) kommer från Bergsjö och man spelade hälsingsk folkrock varvat med irländska låtar. Och de var riktigt, riktigt bra!
31 juli. Forsadagen och ett besök på Forsa forngård, en av de stora fina hembygdsgårdarna i Hälsingland.
Det bjöds bl.a. på underhållning och naturligtvis serverades det ostkaka, en av Hälsinglands nationalrätter. Här har man t.o.m. en ostkakeloge!
I Wikipedia står det så här: "Det finns två sorters ostkaka i Sverige, den ena är Hälsingeostkakan från Hälsingland och den andra är Småländsk ostkaka från Småland. Dessa båda ostkakor skiljer sig åt i såväl smak, recept, konsistens och servering och skall ej förväxlas med varandra."

Solen och värmen fortsätter frånsett något enstaka åskväder under den här tiden.

Inga kommentarer: