söndag, juli 03, 2016

Dalarna

Efter några dagar hemma i lägenheten började husbilen suga igen. Denna gången beslöt vi att åka neråt Dalarna. Men vi mellanlandade först vid Högbo Bruk, en mil från Sandviken. Här har vi varit många gånger tidigare. Det finns många fina gamla byggnader att titta på här, men även olika sorters djur. Det finns olika sorters motionsspår här liksom äventyrsbanor uppe i träden.

2 juli. Idag var vädret bedrövligt med mycket regn. Och i Borlänge råkade vi ut för den här galna omköraren!
Vi hade tänkt besöka Leksand, men där var det så rörigt. Dels pga en spelmansstämma men också massor med raggarbilar, så vi ändrade våra planer. Vi fortsatte mot Tällberg där det skulle finnas ett par husbilsplatser. Dumt nog åkte vi den lilla vägen längs Siljan. Där mötte vi ett race med raggarbilar, det kändes som många, många hundratals, där man viftade med ölburkar och stod och pissade längs vägen. Och i Tällberg var det helt proppat med raggarbilar, så det fick bli ett säkert kort - ångbåtsbryggan i Nusnäs i stället!
Här känner man sig alltid välkommen med husbilen. Man vill inte kräva betalt utan tycker det är bra att det finns husbilar här på natten - minskar risken för stölder och förstörelse i  båthamnen. Men för en liten slant kan man numera bli gästmedlem i båtklubben och det tänker vi bli, så många gånger vi fått ta del av deras gästfrihet!
Som så ofta var vädret betydligt bättre vid Siljan och vi fick åter njuta av en fantastisk solnedgång!
Innan vi lämnade Nusnäs för denna gång blev det ett besök på dalahästfabriken.
I Siljansbladet hittade Inga-Lis en annons om ett musikarrangemang i kapellet i Kättbo, några mil sydväst om Mora. Sagt och gjort, vi åkte dit. Sista biten blev det en brant liten väg som blev mindre och mindre. Lite nervöst blev det, men till slut var vi uppe. Något häpna var vi att se en norrman som dragit en husvagn upp dit!
Utsikten var fantastisk, man såg ända bort till Sälenfjällen!
Musikanterna var från Mora utom dragspelaren som var från Orsa. Repertoaren var omväxlande, alltifrån dalalåtar till rockmusik. Lät bra och det blev en riktigt underhållande kväll!
Dagen efter blev vi hembjudna på kaffe till kyrkvärdarna Margareta och Gunnar. Margareta är en äkta dalkulla som är uppväxt på en fäbod i närheten. Trevliga människor som vi hoppas få träffa igen!
Eftersom vädret skulle vara sämre här i inlandet så åkte vi närmare kusten. På Gammelsilla bruk, en mil från Torsåker, har man ordnat en ställplats för husbilar där det finns vattenpåfyllning. Kostar 50 kronor dygnet om man inte behöver el - helt ok!
Det var ett fint ställe med bl.a. sommarcafé och whiskydestilleri.
Här fick Yoki göra bekantskap med kaninungar. Spännande!
 I parken var det en konstutställning.
Även ett klädstreck kan vara konst.
Sista anhalten innan vi åkte hem för uppladdning till Skulefestivalen blev Axmar. För några år sedan var engelska parken här riktigt förfallen, men det har blivit en rejäl upplyftning på senare tid!

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Härliga sommarbilder! Vi Tällberg och Siljan var vi för ganska många år sen, fint!