onsdag, maj 10, 2017

Hemma i Sverige igen - Halland, Västergötland och Bohuslän, sedan hemåt

10:e maj. Vi hade tänkt stanna till efter Hallandskusten, men det blåste så kallt att vi drog oss inåt landet. Vid sjön Fegen fanns en grusparkering där vi stannade. Ute i sjön möts de tre landskapen Halland, Småland och Västergötland.
Vi trodde vi skulle bli ensamma här, men så rullade den ena husbilen efter den andra in. Efter ett tag var parkeringen nästan full. Först begrep vi inte vad det var frågan om, men så klickade det till. Det här är ju leden till GK:s i Ullared från smålandshållet!!
I stället för att betala på GK:s parkering står man gratis här och är framme i Ullared i god tid - det är ju bara några mil dit.
Vi såg på väderleksrapporten att ett oväder skulle komma in från västkusten under natten och på morgonen såg det ut så här!!

Nästa dag fortsatte vi till slussområdet i Trollhättan, en av favoriterna precis vid Trollhätte kanal. Det var några år sedan sist och då var det en gratisparkering på en grusplan. Nu var här en ställplats med biljettautomat och bom. Man hade asfalterat, satt upp elstolpar på alla platser och dragit fram vatten och avlopp. Fantastiskt fint och välordnat! Men i stället kostade det 175 kr, men då ingick allt.
Dagen efter träffade vi den här farbrorn när vi skulle gå en promenad i det vackra vädret, som äntligen kommit. Det visade sig han jobbat som slussvakt och broöppnare innan pensionen. Han visade sig vara jättetrevlig och pratsam och erbjöd oss en guidad tur i området.
Först gick vi upp på det lilla berget med klockstapeln. Härifrån har man fin utsikt över kanalen. Den vita byggnaden längst bort vid kanalen används för att styra slussarna. Dessutom används den för många broöppningar, bl.a. den över Falsterbokanalen i Skåne.
Slusskaféet som tidigare varit snickeri.
 Här finns flera gamla slussystem som inte används idag.
Båten Elfkungen byggdes 1875 och används nu för olika turer sommartid. Vår ciceron kände ägarna, så vi blev naturligtvis bjudna ombord för en visning.
Så småningom kom vi så iväg för en ny etapp. Målet blev Henån på Orust. Det var många år sedan vi var här och då var det förbudsskyltar mot husbilar, men nu har man gjort en ställplats här! Allt var inte bättre förr..
Henån är känt för att här bygger man de fina segelbåtarna Najad. Och det ligger många Najader här i hamnen.


Och har man råd med en Najad så har man råd med en fin bil. Så naturligtvis finns det här en särskild finbilsparkering..Så var det dags att hälsa på barn och barnbarn i Timmervik (nå'n mil norr om Marstrand). Det blev bl.a. en sedvanlig promenad ner till Hakefjorden.


Innan vi fortsatte hälsade vi på dotterns svärföräldrar som även de bor här i Timmervik.
De var nyss hemkomna från Spanien där de skaffat en lägenhet i La Mata. Tidigare bodde de i sin båt i Medelhavet, men nu har de rotat sig där nere halva året. 

De bjöd på en jättegod äppelkaka. Hoppas vi kan hälsa på dem i Spanien till vintern!
Jag fick höra från våra vänner som kollar posten att det hommit en kallelse till ögonkliniken. Min syn har blivit allt sämre så vi började pinna iväg hemåt för att inte missa detta.
Vi hade fått tips om en ny ställplats i Karlskoga, så vi provade den. Den är helt gratis, vilket är chantilt av kommunen eftersom det finns service och några elplatser där. Tyvärr blev vi utan el eftersom elplatserna var upptagna.
Omgivningen var trist med ett stort industriområde alldeles intill. Då är den gamla ställplatsen (som ligger ett par kilometer längre bort efter stranden) trevligare med badplats och grönområden. Men då finns ingen service och det är längre till stan.
När vi nästa dag fortsatte, minskade våren rejält redan i norra Värmland. Och när vi kom till Högbo Bruk vid Sandviken kändes det som vintern knappt slutat. I gårdsbutiken köpte Inga-Lis en burk rökt skarpsill - det ska bli spännande att testa!!

I skrivande stund har vi kommit hem efter denna två månader långa resa. Vi har kortat av vintern rejält och fått se och uppleva mycket. Första delen var fantastisk med temperaturer mellan 20 och 25 grader. Under hemresan var vädret betydligt sämre, men i alla fall bättre än hemma.
Vi har fått uppleva en fantastisk blommande, grön och lång vår. Förhoppningsvis ska väl snart våren börja även här. och då får vi en vår till!!
Jag hoppas läkarvetenskapen ska fixa mina ögon, så att vi kan ge oss iväg på en långresa igen, till hösten!

Inga kommentarer: