onsdag, maj 03, 2017

Hemma i Sverige igen - Skåne

När vi kommit över till Malmö skulle vi åka till marinan Lagunen i Limhamn. Men först skulle vi fylla billig gasol. Det visade sig att gasolföretaget hade flyttat till oljehamnen till andra (norra) sidan av stan. Så det blev en rejäl extrasväng eftersom Limhamn ligger på södra sidan. Men vi ville få det fixat. Och i Malmö är det ingen Elgiganten som har gasol, där det annars är billigt att byta flaska.
När vi kom fram till Lagunen så var där en husbil. Vi blev rejält förvånade när vi såg att det var Lena och Lasse och deras hundar. De hade hyrt ut sin lägenhet när de var i Spanien i vinter till slutet av maj och bor i husbilen tills dess.
Det blev naturligtvis en del snack om spanienvistelsen. Bl.a. en tråkig nyhet: Henry, som alltid var med på boulespelandet i Bolnuevo, har dött.
 Här står man med utsikt både mot Turning Torso och bron
och solnedgång över Öresund.
Nästa dag åkte vi för att handla, men först åt vi dagens lunch på Limhams fiskrökeri - en jättegod fisksoppa. Dessutom köpte vi med oss lite sillinläggningar, musslor och rökt horngädda.
Limhamssillen kan rekommenderas - blanda i finhackat ägg så blir det en fantastisk gubbröra.
Vi hade ingen lust att köra vidare i blåsten, som var över 15 sekundmeter i byarna, utan stannade i Lagunen en dag till.
Så var det dags för de obligatoriska träffarna hos Göran samt Eva och Clas. Och nu äntligen en dag med sol och värme och utan blåst. På bilden njuter vi av det härliga vädret på Görans gräsmatta.
Den 7:e maj åkte vi vidare till Kivik, fortfarande bra väder. Det var, för årstiden, ovanligt många husbilar i hamnen. Strax innan Kivik, i Rörum, åkte vi förbi Mandelsmans gård. Men han hade stängt..
Under kvällen blev vädret sämre och under hela natten regnade det.
Dagen efter var den kraftiga blåsten tillbaks..
Vi gjorde ett besök på musteriet och handlade lite.
Den ofiltrerade äppelmusten har en otroligt kraftig och god äppelsmak.

Att det blev ett sån't bakslag med vädret igen gjorde att besöket i det fagra Österlen blev kort denna gång. Vädret verkade bättre västerut så vi vände. Vi provade först Kristianstad, men de båda tipsen vi hade var inte inbjudande, med jordhögar och grävskopor alldeles intill.
Efter en ytterligare flopp (Tollarp) fortsatte vi till Bengt i Örkelljunga, i nordligaste Skåne.. Det här är kanske Sveriges största husbilsförsäljare och här finns en stor ställplats med den sevice som behövs. Nu var vädret faktiskt bättre. Och när vi hörde att det snöat rejält på Öland och ostkusten insåg vi att vi gjort helt rätt med att vända västerut redan nu.
Nästa dag blåste det rejält igen så det blev ingen övernattning alldeles vid havet, utan vi stannade till slut i Båstad. Nu är det en bra tid att besöka den här staden. De har inte börjat med P-avgifter än och tiden med fulla ungdomar, som vaskar champagne på lyxkrogarna har inte börjat.

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Välkomna till Sverige! Hoppas att det inte är riktigt lika kallt i Skåne som vi har i Stockholm ...! ;)