onsdag, juli 26, 2017

Västerut och norrut

Tisdag 25:e juli. Som vanligt: Efter ett par dar i lägenheten började det krypa i kroppen och vi startade husbilen för en ny resa. Nu åkte vi västerut och stannade vid Vikbron några mil väster om Sundsvall. Det är en av träbroarna som hävdar att den är Sveriges längsta. Tyvärr var bron avstängd även för fotgängare p.g.a. reparation. Platsen är en av flera fina ställplatser i Ånge kommun.

Sedan gick resan vidare förbi Östersund till Trångsviken.
I den här lilla byn finns tre särskilda ställplatser för husbilar! Allt startat av en pensionerad polis med husbil.

Vi blev  välkomnade med en fascinerande bok om Trångsviken av den trevlige killen som tog betalt!
Här blev det grillning, något vi gärna gör om vädret tillåter, vilket det ofta har gjort den här sommaren. Vi har hört många klaga på vädret, men vi upplever att det varit en jättebra sommar med mycket sol och lagom varmt. Men vi kanske haft tur att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt!
 T.v. bryggan med utsikt över Storsjön och t.h. vattentornet från ånglokens tid.

I Strömsund, som blev vårt nästa mål, har man tagit bort förbudsskyltarna och i stället skyltat upp husbilsställplatser vid hembygdsgården. Det går framåt i vissa kommuner!
Färden gick vidare till Åsele. Där hittade vi inte något trevligt ställe att stanna på utan vi tog in på en camping, något vi sällan gör.  Men vi blev positivt överraskade - det liknade mera en betalställplats och kostade inte mer heller. Fina platser alldeles invid Ångermanälven och höns som gick lösa på området samt en trevlig holländsk ägarinna! Det var fler husbilar än husvagnar här.
Synd bara att ungdomsgäng, som var här på Åsele marknad för någon vecka sedan hade vandaliserat, satt eld på ena servicebyggnaden och skräpat ner!
Här hade vi den här turens enda regnväder. Det började klockan fem på morgonen och regnade intensivt i sex timmar innan det slutade.
Lördag 29:e juli kom vi till Junsele. På helgerna är vi extra noga med valet av plats för att slippa busliv. Vi åkte ut till Långvattnets naturreservat och parkerade mellan två vackra sjöar.
Vi trodde vi skulle bli ensamma här, men så kom en husvagn med ett yngre par med en liten bebis och parkerade i närheten. De hade av en slump sett skylten på stora vägen och svängt in hit.


Jag passade på att prova fiskelyckan, men utan resultat..


Sedan kom vi till Sollefteå där vi som vanligt parkerade vid älven. Vi hade gått en promenad med Yoki och jag hade tagit en liten whisky, när Inga-Lis hittade en annan plats på vår holländska ställplatsapp på iPaden. Den ligger en bit från Bispgården, heter Vakantie (betyder ledighet) och drivs av den här unga holländska damen (Monique) som bor där ensam med sin hund Jack och två hästar!
P.g.a. whiskyn fick Inga-Lis köra hela vägen. Efter Bispgården förde navigatorn oss över älven och någon mil längs en mindre väg innan vi tog in på en liten grusväg. På slutet var det en brant backe och så var vi framme. Det var bara två bilar där - en tysk liten plåtis med två ungdomar och den här stora amerikanska bussen med holländare. Bilden på Monique är från hennes hemsida.
Hela stället gick i westernstil och bestod  av timrade byggnader av gamla stockar med barken kvar. På bilden ovan är servicehuset med dusch och toalett!
Här är samlingslokalen.
 Så här såg den ut inuti.
 Här är lägerplatsen och en byggnad full med westerninspirerade prylar.
Platsen var helt klart en annorlunda upplevelse och här är en länk till hennes hemsida: Vakantie
På väg mot Sundsvall passerar man Utanede med den Thailändska paviljongen, där vi stannade för lunch.

Vi passade även på att gå in och titta på området.Eftersom vädret var så bra ville vi inte åka direkt hem utan stannade i Galtström. När vi började åka hit med husbilen för 17 år sedan var vi oftast ensamma här. Nu får man komma tidigt hit om man ska få en plats. Vi hade tur och hittade en glugg bredvid ett par bilar från Örebro. Det visade sig vara jättetrevliga människor. 23 grader varmt (ovanligt här ute vid havet) och sol gjorde det hela till en trevlig vistelse innan vi nästa dag åkte hem för blomvattning m.m.

Inga kommentarer: