onsdag, augusti 09, 2017

Bergsjödagen med mera


5:e augusti. Så var det dags för den årliga Bergsjödagen. Det blir alltmer mindre aktiviteter, tyvärr. Ingenting på parken i år, färre marknadsstånd och t.o.m. färre personer på Bergsjöparaden. Dessutom gråmulet och lite regnstänk. Undrar hur det blir nästa år..
Dagen efter åkte vi till Veda, våra tidigare hemtrakter, för att hälsa på våra vänner Lennart och Dagny. Vi blev bjudna på en god middag och nästa dag hängde de med oss till Norrfällsviken. Där blev det grillning och efterrättsmeloner vid stranden.
En nyfiken fiskmås hoppades på en smakbit. Rakt ut från stranden ligger Mjältön, Sveriges högsta ö.
Nästa dag blev det en lite längre promenad, något som Yoki uppskattar - särskilt längs sandstränder.
Fågelreservatet Gnäggen på bilden till höger.
 På fiskerestaurangen Fiskafänget köpte vi lite av havets läckerheter - vi blev alltså kvar här en dag till. T.h. Lennart i brödrostartagen.
Sedan skildes våra vägar. Dagny och Lennart till en födelsedagsuppvaktning och vi vände söderut igen. Det var meningen att vi skulle åka lite längre norrut, men väderprognosen gjorde att vi ändrade oss. Vi åkte genom regn, men vid Sundsvall upphörde det och vi svängde ut till Löran. På natten hade vi regn som smattrade rejält på husbilstaket, men nästa dag sken solen och det var riktigt varmt.
Vi gick den sedvanliga promenaden till sandstranden strax innan Telefonviken. Den har fått sitt namn efter att man lagt ut en telekabel härifrån till Brämön. Man satte t.o.m. upp en telefonkiosk åt ortsbefolkningen! Numera är det bara två par åretruntboende här.
Efter den 2,5 km långa vandringsleden växer bl.a. mängder av pors och havtorn (fast med väldigt lite bär).
På den här klippan, med Brämön i bakgrunden, satt ett gäng skarvar.
Löruddens kapell låg en gång vid havet, men p.g.a. landhöjningen numera inne i skogen. Där finns en grav för två sjömän som, enligt sägnen, spolats upp på land här i närheten.

Inga kommentarer: