lördag, september 02, 2017

Norrut igen, möter hösten

2:a september åker vi norrut, bl.a för att hälsa på min syster i Umeå. Första anhalten blev Barsviken, ett par mil söder om Härnösand. På förmiddagspromenaden plockade vi en del svamp såsom rökslöjskivlingen på bilden. Den är normalt en senhöstsvamp, en av säsongens sista, som kan plockas till snön kommer.
När vi kom en bit norr om Örnsköldsvik började trädens höstfärger på allvar. Här i Norrmjöle (ett par mil innan Umeå). där vi stannade för natten innan besöket hos min syster.
Någon mil nordost om Umeå ligger Täfteå, känt från TV-serien om sin dansbana. Ytterligare någon mil söderut, längst ut på en udde, ligger en fiskehamn med en fiskerestaurang (Kvarken Fisk).
Här håller men på med att färdigställa en ny småbåtshamn med en sjöbod vid varje båtplats.
Trots att byggnationerna inte var klara hade alla båtplatser och sjöbodar redan sålts!
Man har även gjort en ställplats där vi kunde se fullmånen över Kvarken.
Nästa dag fortsatte vi en bit norr om Skellefteå och stannade vid Byske havsbad. Här har campingen gjort en alldeles ny ställplats med konstgräs vid platserna! Det uppskattades av Yoki, som låg länge i det varma konstgräset och njöt av solen. Mycket sjöutsikt var det inte här, men man kunde skymta havet mellan stugorna.
 Efter Byske svängde vi västerut och söderut och körde olika inlandsvägar innan vi stannade i Ramsele. Men inte Ramsele i Ångermanland, utan det finns ett Ramsele i Västerbotten också, närmare bestämt vid Umeälven. Och här hade vi åter en vacker utsikt.
Vi gick en promenad längs stranden med branta, sandiga nipor. Med visst besvär lyckades vi ta oss upp och gick en skogsstig tillbaks till husbilen.
Efter ett "strandhugg" i Köpmanholmen fortsatte vi hemåt.
9:e september. Vi hade en hel del regn, efter vägen men beslöt att inte åka raka spåret hem utan stannade åter igen vid Lörudden. Blommorna hemma klarar sig nog en dag till..
Promenaden innan sista etappen hem blev som vanligt längs Brämösundet. Men det ostadiga vädret gjorde att vi inte gick hela vägen till sandstranden, utan vände vi Harudden. Här har man gjort en grillplats och möblerat med trädgårdsmöbler.

1 kommentar:

Lennart Backlund sa...

Fin reseberättelse. Kul att följa er på bloggen.