onsdag, augusti 30, 2017

Lyskväll m.m.

I Bergsjö finns många gamla fina trähus.Tyvärr är en del i stort behov av målning och annan uppfräschning. Ett sådant exempel var det gamla järnvägshotellet från tiden då det fanns en järnväg mellan Bergsjö och Hudiksvall. Väldigt glädjande är att nu har man äntligen gjort något åt saken och nu står åter järnvägshotellet i sin forna glans!
26/8. Sista lördagen i Augusti är det dags för lyskväll eller stugsista, som man också kallar det. Vi kom överens med Dagny och Lennart att åka ner till Trollharen mellan Vallvik och Axmar bruk.
Nu tänder man mängder med marschaller längs kusten, men att fota i mörkret utan stativ visade sig omöjligt. Fast det blev ju ett kul mönster av rörelseoskärpan.. Gästriklands kust är lika stenig som Hälsingekusten, men svanarna verkar trivas med det.
Nästa dag åkte vi vidare ner till Högbo Bruk där vi parkerade vi den lilla sjön. På andra sidan rykte det från en kolmila.
 Nu var det nämligen Högbodagen med olika aktiviteter, som mängder med loppis.
 Dessutom matmarknader, där vi passade på att köpa hälsingeostkaka (från Forsa) samt hjortronsylt från Hälsingesylt i Gnarp. En gudomlig kombination!!
 En annan attraktion var uppvisning av vallhund med sin fårflock.
Efter Högbo Bruk åkte Lennart och Dagny hemåt igen för födelsedagsfirande, medan vi fortsatte ner till Dalarna. Vi stannade vid Falu koppargruva. Tidigare parkerade vi gratis här, men nu har campingen i Falun gjort en ställplats här, som kostar en rejäl slant med lite service (toaletter, vattenpåfyllning). Det är i alla fall mer sympatiskt än de campingar som motarbetar ställplatser och med t.ex. förbudsskyltar försöker tvinga in husbilar på deras campingar.
Enligt sägnen hittades gruvfyndigheten av en get som bökade i marken och märkliga stenar dök upp.
Det är en fascinerande plats och den drygt två kilometer långa promenaden runt gruvan innehåller mycket intressant att titta på. Men inte heller denna gång fick vi se någon berguv..
Så tänkte vi testa ett nytt ställe - Kulåra på Sollerön. När vi kom dit konstaterade vi att visst var det ett fint ställe. Men tyvärr blåste det rejält och precis rakt in från Siljan.
Så vi åkte genom Mora och på andra sidan sjön - till Nusnäs. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Denna gång var det betydligt färre husbilar här och vi kunde parkera vid ångbåtsbryggan med Siljan alldeles framför vindrutan.
Enligt prognosen skulle det regna nu (och rätt mycket också), men som vanligt såg vi hur det regnade runt omkring. Men här, vid Siljan, kom det inte en droppe.
Nästa dag sken solen från en klarblå himmel och det blev en skön förmiddagspromenad. Falu rödfärg är naturligtvis populärt på stugor och sjöbodar. Även den här segelbåten har målats men samma kulör.
30/8. På väg hemåt passerade vi Bingsjö där vi stannade för att handla lite. En halvmil härifrån ligger Dalstuga. "Vägen till Dalstuga" är en ofta spelad spelmanslåt och jag var nyfiken på att testa den vägen.
Så här låter den med Bingsjöspelmännen "Tängerpojkarna": Vägen till Dalstuga
Till större delen var det grusväg, så den var inte mycket att hurra för. Men när vi kom fram blev det en positivt överraskning - ett nytt smultronställe!! Vid en sjö låg en liten camping vackert belägen och vi beslöt att stanna kvar här. Det varma och soliga vädret inbjöd naturligtvis till grillning..
Efter middagen kunde vi njuta av en vacker skymning innan kvällen, som så oftast, avslutades med lite TV-tittande. Här fungerade bara SVT-kanalerna, men det räckte gott.

Nästa dag åkte vi hem för blomvattning och slutföra behandlingen av tanden jag hade problem med tidigare.  Under hemresan hade vi regn större delen av vägen.

Inga kommentarer: