tisdag, augusti 20, 2019

Rafnastämman

Vi tillbringade några dagar hemma i lägenheten igen. Vädret har varit väldigt ostadigt en tid och verkar fortsätta så ett tag framöver. Men det är varmt. Det har kommit en del regnskurar och det ovanliga är att temperaturen ändå legat på dryga 20 grader i regnet! Det kan jag inte minnas att vi varit med om tidigare (utom i sydeuropa förstås), det brukar sjunka ner mot 10-15 i regnet. Märkligt.

Nu är det dags för det årliga besöket på Rafnastämman i Ramsele. Det är den i särklass bästa stämman vi varit på!
Men först blev det ett stopp hos Dagny och Lennart i Veda, där vi bodde tidigare. Där blev det en trevlig samvaro med god mat.

Torsdag 15 augusti. Framme i Ramsele där det blev surströmming med spelkompisar från Härnösand och Umeå.
På fredagen var det officiell invigning i kyrkan av spelmansstämman.
Det ena framträdandet avlöste det andra. Och varje gång häpnar man över vilka fantastiska musikanter som kommer hit! Tv ett gäng, för stunden sammansatt av musikanter från Finland, Norge och Sverige. Th gamla spelkompisar från Härnösand och Söderhamn.
Och det här är spelmännens stämma. Inga uppträdanden får störa buskspelet, utan de sker inomhus i ett par lokaler.
Här är ett smakprov där jag spelade med durspelsgänget uppe på logen. Den lite speciella banjoklangen hörs tydligt på den här videon.
Mycket mera finns om man söker på Youtube efter Rafnastämman 2019!

Väderlekstjänsten hade spått att det skulle bli massor av regn under stämman, men de hade gruvligt fel (igen). En regnskur sent på lördagsnatten var allt. Och frånsett den var det kanonväder hela tiden!

Det var underbara dagar i Ramsele, men de försvann alldeles för fort.
När stämman var över för den här gången kände vi inte för att åka hem direkt. I stället blev det Östersund, där vi parkerade nedanför Jamtli, vid Storsjön med Frösön på andra sidan.
Det blåste friskt längs Storsjön, så förmiddagspromenaden blev på Jamtliområdet. alltid fascinerande.

Sista stoppet innan vi kom hem blev Ytterhogdal, där vi parkerade bakom Folkets Hus nere vid sjön. Det dök upp hotfulla moln, men det var bara skrämskott. Något regn blev det inte.
Massor av rönnbär är det denna höst. Vad det betyder tvistar de lärde om. Mycket rönnbär - snörik vinter. Eller snöfattig (rönnen bär bara bördan en gång). Vi får väl se.

Inga kommentarer: