söndag, september 29, 2019

September går mot sitt slut

Även när vi är hemma i lägenheten blir det många utflykter, fast då med den lilla Toyotan. Här har vi åkt till Sörfjärden i det fina vädret, med kaffetermos i ryggsäcken. Ett säkert hösttecken är den vackra sorgmantelfjärilen.
I onsdags (den 25:e) fick vi besök av Dagny och Lennart som varit på en husbilstur söderut. Det blev först middag hemma hos oss, men dagen efter blev det lite turistande i trakten. Här är vi i det f.d. fiskeläget Hårte, där en påhittig person byggt om en gammal mina till en fiskrök!
Vidare till Trolska Skogen i Mellanfjärden, där det vimlar av märkliga byggnationer. På sommaren är det teaterföreställningar här, men det det är en upplevelse att gå runt och titta här även nu. Allt lämnas kvar och t.o.m. vissa ljudeffekter kan vara igång.
Att troll är tjuvaktiga märks tydligt här. Att trollens tjuvgömmor får ligga kvar helt öppet är fantastiskt! Och inga spår av klotter eller annan förstörelse.
Senare var det spelkväll i Jättendal (nu har höstens spelkvällar börjat runt om i byarna i Norrhälsingland) och våra kompisar hängde med även dit. Det var som vanligt mycket folk, både publik och spelmän. Det verkade som våra kompisar uppkattade även detta.
Bilden, där min grå kalufs syns i mitten, är tagen av Lennart. 
Dagen efter åkte Lennart och Dagny hemåt, medan vi åkte till Stocka eftersom vädret fortvarande var bra. Där passade vi på att plocka lite lingon, med betoning på lite..

Men sedan såg väderprognosen sämre ut och vi vände hemåt igen.
Efter vägen passerade vi en marknad i Harmånger och där lyckades vi utöka lingonförrådet med ett par kilo!

Våra grannar är från Eritra och är jättetrevliga. Här poserar en stolt far i traditionella kläder med den äldre dottern, efter att precis kommit hem från dopet av deras yngsta.




Ännu en utflykt med personbilen, nu till Sindrakanalen och Storsjön. Ett av många fina utflyktsmål i kommunen (Nordanstig).

Svampsäsongen har tidigare i höst varit sisådar. Vissa matsvampar har inte varit så vanliga och dessutom ofta av dålig kvalité.
Gott om giftsvampar har det varit, men en del är i alla fall vackra att titta på.
Men nu börjar trattkantarellerna komma på allvar. Den här skörden var rekord på ett av våra ställen i Bergsjö. Den orsakade någon timmes rensning..

3 kommentarer:

Solan sa...

Ahhhh trattar!
Var på svampjakt häromdagen,icke en tratt i sikte. Och ingen svart trumpet på "vårt" ställe. Slutgnällt!
Härliga bilder som vanligt, ni har nära till fina utflyktsmål.
Om tre veckor rullar vi söderut...
Kramar till er alla tre!

Håkan och Inga-Lis sa...

Inga trattar?!! Ni får ta en tur hit upp och proviantera innan er resa startar! Tratt- och trumpetlös kan man ju inte va..
Själva har vi varit i valet och kvalet, men det lutar åt en tidig vårresa i stället.

Solan sa...

Tack för tratterbjudandet!
Jag har lite torkade trattar kvar som får hänga med på resan.
Hoppas vi ses framåt våren.
Håller koll på er blogg under tiden!