lördag, september 14, 2019

Lyskväll, höstmarknader m.m.

Sista lördagen i augusti är det lyskväll längs kusten. Kallas även stugsista och är en relativt ny tradition, som kommer närmast från Finland. Vi åkte till Galtström där en stor mängd husbilar samlats. Tyvärr har det på flera ställen urartat till rejält festande och fyrverkerier. Men här var det lugnt och stämningsfullt!
Svampsäsongen är i full gång, men tyvärr är jag lite besviken. De tidiga kremlorna blev det inte mycket av pga torkan. Sedan blev det så blött att kvaliten på många svampar var dålig. Men trattkantarellerna kommer tidigt och det verkar bli mycket av dem. Och här har jag hittat en stor, felfri champinjon som smakade jättegott smörfräst!
Höstmarknaderna är i full gång. Här har vi åkt lite norr om hälsingegränsen till Njurunda. Där var det inte bara marknadsstånd utan det bjöds även på folkmusik och dans i folkdräkter.
14 september. Efter att varit hemma ett tag och bl.a. fixat en del saker på husbilen, åkte vi iväg söderut. I Leksand var det en stor höstmarknad där vi varit ett par gånger tidigare. Den här gången hade de samtidig konkurrans av Kalle Moreaus på torget i Leksand och det märktes. Det var inte alls lika mycket folk den här gången.
I Smedjebacken provade vi en  ställplats vi inte varit på tidigare. Den var helt ok med fina omgivningar. Det enda negativa var att man snålat med belysningen - det var helt becksvart på kvällen och natten.
Innan vi lämnade Smedjebacken blev det ett besök till den välbevarade Flatenbergs hytta (vi är ju i Bergslagen).
15 september kom vi till Enköping, ett ställe vi gillar allt mer. Relativt billig (100 kr) ställplats vid hamnen med el och all service, inklusive tvättmaskin och torktumlare utan extra kostnad. Och torget med många fina restauranger på nära håll.
En fin park och vacker promenadväg längs Enköpingsån var extra plus.
Vidare ut mot kusten där vi parkerade i fiskehamnen i Grisslehamn. Dagen efter blev det en promenad till Albert Engströms atelje. Nu har det blivit så dyrrt att titta in där så vi avstod. Vi har varit där förut, fast det var många år sedan.
Nu tyckte vi att det fick räcka för denna gång och vände norrut. Vi mellanlandade i Gävle och sedan var vi i valet och kvalet om vi skulle åka hem eller stanna på kajen i Hudiksvall. Vi valde det senare.
Det kanske är sista gången vi kan stå här, med utsikt över fjärden med båthamnen. Man har börjat bygga, för det ska bli bostadshus här, och snart kommer man att spärra av området..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Kul att träffas i går.
Vilken trevlig blogg Ni har.
Jag har läst det senaste inlägget och kommer att läsa vidare.
Bästa hälsningar Laila Hägglund

Håkan och Inga-Lis sa...

Ja, det var kul att ses!
Om du vill kan du kolla detta inlägg: http://hakaningalis.blogspot.com/2019/01/area-malaga-beach-fortsattning.html
Lasse har varit fotograf hela sitt yrkesverksamma liv och han och Solan hälsar på i Sörfjärden då och då.
Hälsningar Håkan och Inga-Lis