tisdag, juli 13, 2021

Pärlor längs Hälsingekusten. Varmt, varmt..

13 juli. Egentligen hade vi tänkt stanna hemma några dagar, men värmen och hotet om ännu mera värme innebar ändrade planer. Vi åkte ut mot havet i stället för att förhoppningsvis få lite svalka.
Vi åkte till Saltvik, längst ut mot havet söder om Hudiksvall. Det här är en plats som inte många husbilar hittar till, eftersom den inte finns med i någon app eller ställplatsbok (ännu). Så döm om vår förvåning när det stod en husvagn där. Det visade sig vara ett par från Ljusdal, men han var uppvuxen i trakterna och kände till stället sedan tidigare.
Härute finns Batteriudden, försvarsanläggning sedan de båda världskrigen.

Hårte, där det fläktade lite från havet. Vi har sett att den här platsen finns med i en tysk ställplatsbok, men inte många hittar hit heller. Det här var ett fiskeläge en gång i tiden, men numera bebos båthusen av sommargäster. Vi pratade lite med en dam, som var den sista bofasta i ett sådant båthus (hennes man var fiskare på den tiden). Numera bor hon i Jättendal på vintrarna.

Sedan hade vi tänkt oss till Strömsbruk och Skutviken, en annan liten pärla. Men nu hotade man med över 30 grader och här stod vi med öppet hav framför husbilen. Så vi blev kvar en dag till.
Och temperaturen kom inte upp till mer än 28, men även det var för i varmaste laget..

Av paret med husvagnen (i Saltvik) fick vi ett tips -Snäckmor, en båthamn i Njutånger.
Semester, helg och fint väder gjorde att det var massor med personbilar här. Konstigt nog var många båtar kvar i hamnen. Vi har hört en förklaring: Sedan alkohollagarna skärpts på sjön, är det många som sitter i båtarna och festar i stället för att ge sig ut..
Men vi lyckades hitta en glugg bland alla personbilar.
Alldeles intill finns ett litet kultur- och naturreservat vid Nianån. Där fanns bl.a. en gammal ångmaskin från en bogserbåt, ett litet kraftverk (man ser lite av det på den högra bilden), en smedja och en lintäkt.

17 juli. Vi fortsatte en liten bit till söderut, till en annan liten pärla - Långvinds bruk. Hit brukade inte många hitta heller. Tidigare var det en liten camping med långliggare, som brukade terrorisera husbilar som ställde sig vid malmkajen strax intill. Och platsen till höger i bild (där det står husbilar) var så liten att det knappt fick plats med två.
Nu har skogsbolaget Holmen köpt upp hela området. Man har lagt ned campingen, rivit ett stort träruckel vid den andra platsen och breddat ut hela området!!
Så det här är en pärla som blivit ännu bättre! Hoppas att det inte blir invasion av husbilar och att man börjar lägga ut stora stenbumlingar för att att begränsa antalet husbilar, som SCA gjort i  Galtström.
Redan har många tyska husbilar upptäckt stället!!

Området har varit ett järnbruk tidigare och en del från den tiden finns ännu kvar.

Herrgården är rätt välbevarad och används ibland till lite olika saker. Alldeles intill ligger den här vackra dammen med mängder av svärdsliljor. Här såg vi även ett par hägrar!!

Det är ofta svårt att förankra markisen på ett säkert sätt pga stenar i backen, så det har varit sällan den kunnat användas. Men för ett tagsedan träffade vi en husbilsåkare som hade köpt ett par 10 kg tunga vikter på en loppis. Suverän ide tyckte jag, men att flänga runt på olika loppisar tilltalade inte - och jag tror inte de är så värst vanliga..

Men Biltema har (normalt) platta vikter för skivstång, inte allt för dyra. Men nu var det så att de var slut på varenda butik i Sverige och de skulle inte få nya leveranser förrän tidigast i augusti!!
Men jag hittade sådana på nätet. Faktiskt lite billigare, men då tillkom frakt så de blev en hundring dyrare i slutändan, men det var det värt!! Nu kan vi få välbehövlig skugga!! 👍👍
När vi inte använder dem så ligger de på golvet i bagageutrymmet och vi ställer utemöblerna ovanpå.
Mao tar de ingen plats alls!!

Inga kommentarer: