onsdag, januari 02, 2013

Portugal allt trevligare husbilsland


I dag är det två månader sedan vi kom till Portugal.
Först var det meningen att vi bara skulle vara en kortare tid här, men vi har trivts så bra här att vi fortfarande är kvar.
Mycket tack vare Lennart och Inger, Sture och Inga-Lisa och sist men inte minst Leif, som vi träffade på den första ställplatsen i Algarve (Galé, nära Albufeira). De har visat och lärt oss så mycket om Portugal!
Sture, Inga-Lisa och Leif var förresten här på campingen för att fira nyår. Lennart och Inger är kvar i Galé.
En av fiskebåtarna som ligger i Rio Gilão, floden som flyter genom Tavira.

Den ekonomiska krisen märks mest på avstannade byggprojekt. En del av dem undrar man hur man tänkt.
Marknadsplatsen här intill är överdådig, men används bara till en liten marknad en gång i månaden. Bredvid den en pampig byggnad med tillhörande parkområde, avsedd för utställningar. Är till salu nu.
Fina bostadsområden har man byggt, men tillhörande parkområden med dammar och planteringar blev bara halvfärdiga och ser skräpiga och förfallna ut.
Vissa saker här i Portugal är väldigt billiga, medan andra är förvånansvärt dyra.
Livsmedelspriserna är märkbart dyrare än i Spanien. Vid spanska gränsen var det förr en ström av spanjorer som handlade i Portugal, nu går strömmen åt andra hållet.

Och att Portugal blivit så trevligt land att åka husbil i är ganska nytt. För några år sedan jagade polisen de som fricampade. Ett exempel är Manta Rota där polisen stängde av en stor parkering där det stod ett femtiotal husbilar och alla fick böter. Men det blev en kraftig reaktion från affärsinnehavare och restaurangägare. Så polisen fick sluta med det. Nu har man gjort en riktig ställplats med service där.
Samma sak här i Tavira där den stora parkeringen utanför en stor livsmedelsaffär (Pingo Doce) stängdes av för husbilar. Följden blev att man blev tvungen att permittera två personer på affären. Det blev ett ramaskri i tidningarna, men här gjorde man så att polisen öppnade sin camping för husbilar under vinterhalvåret.
Och nu håller man på att bygga om campingen så att den ska passa husbilar bättre. (Tidigare var det bara campingstugor och tält som gällde).
Förutom att polisen har blivit mycket mer tolerant mot fricamping, så skapas nya ställplatser för husbilar hela tiden. Man har väl börjat förstå att alla dessa husbilar har en viss ekonomisk betydelse.
Vädret är fortsatt bra. Kalla morgnar (ca 10 grader), men 17 frampå dagen och i solen känns det riktigt varmt. Trots det pälsar portugiserna på sig rejält. Här klär man sig efter årstiden!

Inga kommentarer: