lördag, juli 20, 2013

Nusnäs

Torsång är en liten by vackert beläget vid vattendrag och sjösystem. Vi övernattade på en stillsam parkering (frånsett blåsten) invid kyrkan och hembygdsgården.
Efter lunch åkte vi vidare till Sollerön. Där var det en liten (med betoning på liten) marknad. Trots det lyckades Inga-Lis göra ett par fynd - en fin sommarklänning och ett vackert armband. Tanken var att vi skulle stanna vid ångbåtsbryggan, men det blåste rakt in. Däremot såg det bättre ut vid Nusnäs på andra sidan Siljan, så vi beslöt att åka dit i stället.
Som vanligt parkerade vi vid ångbåtsbryggan (här har vi varit många gånger), men tyvärr blåste det även här.
Mot kvällen mojnade det betydligt och det gick att sitta ute en stund innan solen gick ner och det blev för svalt. Det är en småbåtshamn här och ägarna uppskattar att det står husbilar här på natten, för det avskräcker inbrottstjuvar.
Solnedgången över Siljan med Mora i bakgrunden är otroligt vacker!
Vädret vid Siljan brukar oftast vara bra. Vi har hört att det beror på att luften stiger uppåt från sjön och håller regnen på avstånd. Vi har varit här flera gånger då det regnat runt omkring, men inte på oss!
Vi stannade även nästa dag trots att blåsten ökade igen.
Vi gick en promenad upp till byn där det var lä och riktigt varmt. Här heter det inte gatan utan gatu, även på officiella vägskyltar. En annan sak är de speciella skorstenarna. Något snarlikt har vi bara sett på Algarvekusten i Portugal.
Midsommarstången skiljer sig åt mellan byarna och står kvar till nästa midsommar.
Nusnäs är främst känt för sin dalahästtillverkning och har flera butiker där man säljer dalahästar, hemslöjd och diverse souvenirer. Vi såg att gamla dalahästar har ett stort samlarvärde och betalas stora belopp för.
Här kan man även gå in och titta på tillverkningen av dalahästarna.

Inga kommentarer: