torsdag, september 26, 2013

Tyskland

Idag blev det en hel del körande på tyska småvägar för att komma till den lilla byn Kaaks där en firma säljer en schweizisk värmefläkt. Den visade sig vara fantastiskt bra. Liten, nästan ljudlös och väldigt effektiv. Den ger mer än dubbelt så mycket värme än orginalvärmen (när den fungerade) med samma wattförbrukning (hur det går till vet jag inte)! Enda nackdelen är att man måste komma ihåg att lämna toadörren lite öppen så att värmen kan komma in där också. Och att den är dyr - men det kostar ju som bekant att ligga på topp..
Cuxhafen fick bli dagens mål och det betydde färja över Elbe i stället för Elbetunneln i Hamburg.
De övre bilderna är från "die Alte Liebe" i hamnen. Till höger se rman en semafor som användes före radions och mobiltelefonernas tid.
 
Promenad uppe på vallen som ska skydda staden vid stormflod. Cuxhafen är en rätt fin stad, men tyvärr var vädret inte på humör - kallt och regnigt.
Dagen efter blev det en hyfsat lång sträcka efter Autobahn tills vi stannade vid en landsortsrestaurang vid stora majsfält. Vi plockade fram en majskolv som Yoki blev nyfiken på. Nu var vädret bättre igen, det känns som vi håller på att hinna ikapp sommaren igen.
På söndag åkte vi vidare. På söndagar är det långtradarförbud och chaufförerna får tillbringa dagen på någon rastplats. Trots det var det en intensiv trafik, särskilt genom Ruhrområdet, av personbilar och en och annan långtradare som uppenbarligen har dispens. 
Väl framme i Moseldalen blev det en ställplats i Wintrich. Och vi åt middag på restaurang igen.
När vi var i Moseldalen förra gången (i oktober i fjol) var skörden i full gång, men nu har man inte börjat än.
Det finns många ställplatser längs Mosel och de flesta verkar vara nästan fullbelagda, men man har väldigt rimliga priser trots alla turister. Den vi står på kostar 8 euro per dag inklusive el, gratis wifi och övrig service.
Byns centrum.
Här besökte vi en vingård där vi köpte några flaskor Moselvin. Vinhandlaren var en trevlig belgare, som flyttat hit för att livnära sig på vinodling.
Imorgon tisdag åker vi nog över till Frankrike efter att ha fyllt gasol i Trier.
Tyvärr lade ställplatsens Internet av och i Frankrike hade vi inte någon Internet heller, så det här inlägget blev inte klart förrän vi kom till Spanien. Bilden ovan är från när vi lämnade Moseldalen.

Inga kommentarer: