torsdag, oktober 03, 2013

Frankrike

Efter att ha fyllt gasol i Trier åkte vi genom Luxemburg och vidare in i Frankrike.
Första anhalten blev vid ett friluftsområde med ett par små sjöar. Ställplatsen var gratis inklusive all service, även elen.
Nästa nattstopp blev en ställplats vid en vacker kanal. Byarna och småstäderna är för det mesta trista, med smutsiga hus som ser mer eller mindre fallfärdiga ut, men husbilsställplatserna finner man oftast på någon trevlig plats. Och det finns massor av dem!
Helt plötsligt hände detta. Punktering! 
Vi fick kalla på hjälp och efter ett tag kom en bärgningsbil. Han provade först att blåsa upp däcket med sin kompressor och det höll luften så att vi kunde åka för egen maskin in till närmsta stad Saint Fergeau där det fanns en verkstad. Ett nytt däck skulle vi få dagen efter och vi hade så'n tur att det fanns en ställplats bara ett par hundra meter från verkstaden.
.
Staden var rätt fin och vädret var bra (dryga 20 grader sista tiden) så det gick ingen nöd på oss.
Dagen efter var däcket tomt igen, men två nya (vi passade på att byta båda bakdäcken) anlände mycket riktigt dagen efter. Vi var lite oroliga att det kunde vara något fel på ventilen eftersom luften hade läckt ut så långsamt, Vi beslöt att stanna en dag till för säkerhets skull, men det visade sig hålla tätt.
Nästa nattstopp skulle bli i Objat, men där var ställplatsen helt fullbelagd så vi parkerade vid en idrottsanläggning med en bondgård som granne. De hade ett tupp som började gala tidigt på morgonen...
Nästa dag hade vi hoppats på att ta oss över Pyrenéerna, men det blev för sent på dagen så vi övernattade några mil från Spanska gränsen.
Så var det dags för den jobbiga klättringen över Pyrenéerna med bitvis serpentinvägar där det långa sträckor var tvåans växel som gällde. Här är det toppar på närmare 3000 meter. Längst upp är det en tunnel över på spanska sidan. När vi åkte här i  våras på väg hem var det snöslask, men nu var det strålande väder.

Inga kommentarer: