söndag, mars 23, 2014

Cykelmannen och erfarenhet av spansk sjukvård

Om man är arbetslös här i Spanien måste man varje år arbeta tre månader åt kommunen för att behålla arbetslöshetsersättningen. Tjejen på bilden håller på med evighetsarbetet att sopa sand från strandpromenaden. På bilden ser man även dimmoln som driver in från havet, vilket händer ibland. Då sjunker temperaturen snabbt ner till 15-16 gader och det känns fuktigt och kallt.
Men oftast är solen väldigt varm nu. Det är stor skillnad mellan sol och skugga. Fastän solen känns som en blåslampa är det "bara" dryga 20 i skuggan. Jag skulle inte vilja vara här på sommaren då temperaturen ofta ligger på mellan 40 och 45!
Lite sjungande och spelande hos Monica och Stig.
Då dök den här skäggige mannen upp. Han cyklade från sin hemort Göteborg på midsommardagen 2012 upp genom Sverige, ner genom Finland och de baltiska staterna och bor nu i ett tält vid stranden. Frånsett en vistelse en period i Sverige pga sjukdom har han inte varit hemma sedan dess. Hans vidare planer är att cykla runt Medelhavet via Turkiet och arabländerna.
Kerstin tyckte han skulle ha en fläta i skägget i stället för tofsen han hade. Sagt och gjort!
Googlar man på mad swede hittar man ett och annat om honom.
I onsdags cyklade Rune, Elvy och vi in till puerton för att äta lunch. I dag är det fars dag i Spanien och det är en röd dag och firas med pompa och ståt.


Tyvärr vill inte förkylningen ge med sig och dessutom har även Inga-Lis åkt dit med enorm hosta och heshet.
På bilden en spansk dundermedicin som många av svenskarna använder med gott resultat. På apoteket här i Bolnuevo får man inte köpa den utan läkarrecept, men i puerton gick det bra.
Samma sak med penicillin, på vissa apotek kan man köpa det utan recept på andra inte!


Här cyklar Lasse iväg på sin långa cykeltur. Han planerar att vara på väg i 10 år!
Yorkshireträff utanför husbilen - Yoki, Hulda och en fransos.

I söndags blev jag riktigt dålig och Stig och Åke skjutsade in mig till vårdcentralen i Mazarrón (som har öppet alla dar hela dygnet). Där gjordes det en del undersökningar och det slutade med en remiss till universitetssjukhuset i Cartagena. Samma dag! Stig och Åke skjutsade mig dit och höll mig sällskap hela tiden där. Underbart med såna vänner!
Det tog 6 timmar på sjukhuset med väntan, mängder av undersökningar, kontroller och röntgen. Till slut, klockan 9 på kvällen, kunde vi åka hem igen. Det visade sig att förutom förskylningen var det hjärtat som var det största problemet. Jag fick med recept på antibiotika och hjärtmedicin, så förhoppningsvis ska det bli bättre nu. Läkaren varnade mig att jag kunde reagera negativt på hjärtmedicinen, så det dröjer ytterligare en tid innan vi vågar åka vidare.
Och jag måste säga att även jag fått ett positivt intryck av spansk sjukvård. Väldigt noggranna undersökningar och bra läkare!

2 kommentarer:

eva.ekstrom sa...

Hej på er!
Tråkigt att höra att ni blivit sjuka båda två men säkert bra att ha goda vänner runt sig som kan stöda o hjälpa en.Hoppas att inte Håkans hjärtfel orsakar nå större besvär utan att du blir hjälpt med medicin.Klokt att stanna kvar ett tag till så ni får se hur han reagerar på medicinen.
Vi har kommit till La Volta mår bara bra men lite kyligt o blåsigt här stannar nog några dagar här så vi inte kommer för snabbt ut ur Spanien.Kram på er o hoppas allt ordnar sig till det bästa.Vi hörs

Håkan och Inga-Lis sa...

Hej och tack för hälsningen. Ja vi stannar ett tag till så jag känner mig såpass att jag vågar köra bilen.
Här är det varmt och skönt fast det varit lite blåsigt. Hörde att det var rätt kallt norrut så ha ingen brådska att lämna Spanien. Kramar - vi hörs!