fredag, maj 06, 2016

Sista dagarna denna resa

Första anhalten på fastlandet blev Blankaholm, någon mil innan Västervik. Det är ett litet samhälle och här fanns en gång en stor sågindustri. Nu finns ett gästgiveri, en liten lanthandel och ett café i hamnen. Inte mycket, men vädret är kanon trots en frisk sjöbris som blåser rakt in.
Nästa dag (7 maj) åkte vi förbi Valdemarsvik och ut till Fyrplatsen, sista anhalten innan Gryts skärgård. Men där var så många personbilar, att det inte fanns en ledig parkering. Vi vände tillbaks till Valdemarsvik igen. Vi har varit här för många år sedan och då var det problem att stå med husbil i hamnen. Nu har man gjort massor av husbilsplatser här!
Ibland vill man ju bo lite extra ståndsmässigt, så vi parkerade denna gång vid ett slott. Närmare bestämt Säfstaholms slott i Vingåker.
En liten bit ifrån slottet står moderträdet till Säfstaholmsäpplet sedan mitten av artonhundratalet!
I slottsparken finns en staty av Vingåkersdansen där man dansar två damer med en kavaljer. Det är ett litet skådespel där damerna rivaliserar om kavaljeren.
Det fina vädret fortsätter och det är nästan så att det börjar bli lite besvärande varmt..
Nästa dag var temperaturen 26 grader redan på förmiddagen och knappt en vindpust! Det blev ett kort besök i Vingåker outletbutiker. Där fanns mest dyra märkeskläder, så det blev inga inköp..
Sedan fortsatte vi vidare norrut och stannade för dagen i Löa, en liten bergsmansby ett par mil ovanför Lindesberg. Nu har vi den här utsikten framför husbilen.
Tack och lov dök det upp en del moln under eftermiddagen, som mildrade den värsta värmen.
Bergslagen och järnbruk tycker jag är fina och intressanta platser. Kanske till viss del p.ga. mitt påbrå från tyska smeder. Min morfar var smed och min mor föddes på ett järnbruk. Inte i Bergslagen utan några mil söder om Umeå. Det gula huset är bergsmansbyns kvarn.
10 maj. Falu koppargruva. På bilden ovan en staty av getabocken, som enligt sägnen upptäckte gruvan. Fortfarande i varmaste laget, men under kvällen började det blåsa rejält och temperaturen sjönk med ett par grader i timmen!
Det bryts fortfarande malm här, men nu uteslutande för tillverkning av Falu rödfärg. Men den är inte bara röd utan kan även vara svart, beroende på hur hårt man upphettar mineralet.

Innan vi kommer hem så ska husbilen få en välbehövlig tvätt. Det är inte så många biltvättar vi kommer under, men i Gävle finns en med tillräcklig höjd.
Sedan passade det bra med ett stopp vid Sandarne båtklubb, utanför Söderhamn. Tyvärr är det nu ännu kallare, bara 10 grader.
Båtklubben har helt klart upptäckt att man får in betydligt mer pengar på husbilar än på gästande båtar och bygger ut ett stort antal nya husbilsplatser!

I skrivande stund har vi kommit hem till Bergsjö och den här resan är över. När vi åkte var det vinter med snö och ishalka, men nu har det börjat grönska och vi har en ny sommar framför oss!

3 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Det är klart man ska stå ståndsmässigt :) Falu koppargruva har vi inte besökt...

Håkan och Inga-Lis sa...

Ställplatsen vid Falu koppargruva är bra och ett intressant ställe. Än så länge gratis, men nu håller man på att fixa till toaletter och duschar och övrig service så snart kommer den nog att kosta en slant..

KIM sa...

Hej Inga-Lis, jag fattar inte att det är så många år sedan du slutade på Rönnbacken, Vi fick vår sista dagisräkning förra veckan och Vilma börjar förskoleklass till hösten. Mycket blandade känslor och detta får ju oss att tänka på alla ni underbara människor som tagit så väl hand om våra barn alla år. Tack för att du varit en av dem! Om du är i närheten den 17 juni så är du välkommen att hälsa på, då kommer dagis hem till oss. Kram Eva-Clara Viklund
viklundec@gmail.com