lördag, maj 28, 2016

En tripp norrut

Den 28:e maj styrde vi kosan norrut för några dagars husbilsåkande. På Ulvöbåtens parkering i Köpmanholmen hade vi havsutsikt. Och nu börjar de ljusa sommarnätterna. Förr i tiden tände man eldar på Balesudden (det höga berget på bilden), för att vägleda sjöfarande in till Köpmanholmen. Men det behövdes säkert inte den här årstiden..
Hörnefors. På bilden är en smedsbostad vid övre bruket, där min mor är född (min morfar var smed där). Tidigare var det en lokal för olika evenemang, men numera är det en privatbostad.
Här låg själva bruket, men av det finns inte mycket kvar.
Vi parkerade vid nedrebruket, vid "statarlängan", som numera är vandrarhem. Även här har min mor bott, som ung flicka. På kvällen såg vi att det blev grillfest vid ån. Det kom många ungdomar med mopeder och Epa-traktor  så vi undrade vad det skulle bli av det här. Men, inget stök eller busliv. Dagen efter gick vi och tittade hur mycket nedskräpat det var. Men det var helt rent - inte ens en fimp på backen. Fantastiskt!
Inte heller här finns mycket kvar av järnbrukstiden. Förutom statarlängan finns bara ett magasin kvar.
Den gamla träkyrkan alldeles intill var härbärge åt ryssarna vid ett slag här i Hörnefors 1809.
Dammen som bl.a. försörjde Hörneforsfabriken med vatten har nu rivits för att undelätta för fisk att ta sig förbi.
I en gammal potatiskällare är det numera konstutställningar!
T.v lillstugan där mor och far bodde medan medan far byggde huset till höger. Där är jag född och bodde som barn.
Efter Hörnefors åkte vi till Umeå för att hälsa på min storasyster Ulla. Eftersom hon gillar utflykter så åkte vi en tur. På bilden ovan är vi på ett fik vid Vindelälven i Vännäs.
Här har vi stannat och tittar på dansbanan i Täfteå, känt från TV!
Vi vände söderut igen och svängde av mot Bredbyn, några mil väster om Ö-vik. I det här fina huset bodde Inga-Lis farfar och farmor och där har hon varit många gånger som barn.
Vi övernattade vid den fina hembygdsgården, med sin flammiga tjärade fasad.
Det har blivit varmare för varje dag och nästa dag hade vi 28 grader efter vägen. Sista stoppet den här trippen blev Barsviken. På bilden ett fiskarkapell, som är vanliga efter norrlandskusten.

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Det gula huset är ju fantastiskt fint! Trevlig liten nostalgitripp :)