söndag, juni 19, 2016

Cirkus och hembygdsdag

Några dagar efter bröllopet fick vi den tråkiga nyheten att Lennart (längst t.v.) gått bort. Han har jag träffat och spelat med under många år på olika spelmansstämmor. Han kämpade under lång tid mot cancern, men till slut så gick det inte längre.
Själv hade jag förmånen att få fira en födelsedag till. Det skedde med husbilen på kajen i Hudiksvall och middag på en kinarestaurang i närheten.
Den 15 juni kom cirkusen Brazil Jack, Sveriges äldsta cirkus, till Bergsjö.
Saxat från Fagersta Posten: "Cirkus Brazil Jack har 117 år på nacken och drivs i fjärde generationen av cirkusdirektören Trolle III Rhodin. (På bilden hans Camaro.)
Men familjen har en ännu längre cirkushistoria, som i och med Trolle III Rhodin sträcker sig över nio generationer och 200 år.
Hundar är alltid roliga att titta på. Den glädje de utstrålar tyder på att här är det inte fråga om hård dressyr.
Vid ett tillfälle i Tyskland stod vi bredvid en husbil med ett par cirkusartister och deras hundar. Hundarna var väldigt livliga och ägarna hade ingen som helst pli på dem..
Det var väldigt länge sedan vi var på cirkus och numren var mycket mer avancerade än vad vi minns från förr i tiden. Ett av numren såg helt livsfarligt ut när mannen, likt Wilhelm Tell, med armborst sköt en pil genom ett äpple på kvinnans huvud. Pilen träffade alltså äpplet 3-4 cm ovanför hennes huvud!

Vi har redan hittat många pärlor här i Hälsingland. Den här vid norra Dellen hittade vi av en slump
när vi gjorde en utflykt med lilla personbilen. T.v. ett järnförråd från järnbrukstiden och t.h. en gammal kolarkoja.
Olika konstverk fanns också här.
 Och detta lilla träkapell med sina vackra glasrutor!
Utsikt över Dellensjöarna från Avholmsberget.

 Söndag 19 juni. Hembygdsdag på hemygdsgården i Ilsbo.
Ett obligatoriskt inslag är kolbullar tillagade över öppen eld. Kvalitén kan variera, men de här herrarna lyckades perfekt med sina!
Det var även uppträdande. Det var första gången vi hörde Käcken & Garefors och de var riktigt bra, långt över förväntan. Käcken (med gitarren) är son till en av våra grannar och spelar ett avancerat fingerspel, som han kombinerar med baskomp med tummen, Imponerande!

Inga kommentarer: