tisdag, maj 18, 2021

Regn och rusk i Dalarna

 

18 maj. Trots att väderlekstjänsten hotade med regnskurar framöver beslutade vi oss för en tur ner till Dalarna. När vi kom fram till den lilla campingen vid festplatsen i Dalstuga, en knapp mil från Bingsjö, var vädret riktigt hyfsat. Här hade man uppenbarligen haft midsommarfirande i fjol, så det kanske blir i år också.
Dagen efter stannade vi till för proviantering vid den lilla affären i Bingsjö och då började det att vräka ner regn och hagel!

Sedan fortsatte det med skurar efter vägen till Nusnäs. T.o.m. där, över Siljan drog skurar fram. Annars brukar det oftast vara bra väder vid Siljan. Så vi antog att det inte skulle bli någon spektakulär solnedgång denna gång. Men plötsligt öppnade sig en glugg i molnen och vi kunde även denna kväll njuta av skådespelet!
Nusnäs är en fin liten by, mest känd för sin dalahästtillverkning, men längs stranden finns även annat sevärt. Som alla dessa båthus (hundratals), oftast faluröda, men emellanåt även timrade utan färg.

Dagen efter fortsatte vi en bit och det gjorde även skurarna, nu även med åska. Den här synen var vanlig längs vägen.

Smedjebackens hamn blev nästa anhalt. Förmiddagarna har varit bra, men sedan växte molnen till och skurarna började igen.
Hemma hade häggen börjat knoppas, men här blommade den för fullt.

Vi hade tänkt vara ute lite längre, men nu började vi tröttna på allt regnande. Men en övernattning till fick det bli. Vi hade tänkt oss till Gammelstilla vid Torsåker, men där regnade det för fullt så vi fortsatte ytterligare en bit. Efter några mil blev det bättre och vi stannade vid Högbo bruk. Det är ett fint område, men nu utvecklas det tyvärr alltmer till ett sportcentrum med bl.a. mountainbikeleder och paddelbanor och massor med folk.

22 maj. Hemåt igen. Vi lunchade på Orangeriet (var sin macka med god gubbröra). Här renoveras den allt finare parken i Axmar bruk. Det kommer till nya saker också, som det här påbörjade konstverket, som man så småningom ska kunna övernatta i!

27 maj. Dags för Inga-Lis att även hon bli fullbesprutad!!

Och dags för Yoki att bli av med vinterpälsen. Imorgon lovar man ju sommarväder!

Men idag blåser det isvindar med mycket hårda vindbyar. Utanför vår lägenhet far återvinningscontainrar omkring och efter vägen till Yokis "frissa" (i Gnarp) hade den här bastanta busskuren blåst omkull.
Och många träd har rasat. En del över vägar och en del över elledningar med strömavbrott som följd. Men vi slapp det kraftiga regnet, som man hade i Stockholmstrakten..

1 kommentar:

Solan sa...

Vi körde Sthlm-Gränna i ett regnväder som går till historien. Nu i Jönköping, ska tydligen bli sommar till helgen. Hurra!
När busskurar välter bör man stanna inomhus. Hu!
Yoki ser nyfiken ut som vanligt..