onsdag, november 13, 2013

Bétera och Calpe

När vi skulle åka gick vi först en rastningspromenad med Yoki. Då stötte vi ihop med våra finska vänner Eva och Hasse. De står på ställplatsen La Volta en halvmil bort och cyklat med sina nya elcyklar hit för att hälsa på.
Det är ca 30 mil till Calpe så vi delade upp det i två dagsetapper. Det var upp till 27 grader varmt efter vägen och trots AC:n blev det rejält varmt på bröst och mage eftersom vi åkte mot solen. Det blev Bétera, en dryg mil utanför Valencia.
På ställplatsen i Bétera stod den här kolossen. En svensk husbil som de sa var Europas största. De är tre personer ombord som varit här för att titta på motortävlingar. Han som äger den har varit aktiv tävlingsförare, men numera rullstolsbunden. Med sig har han en chaufför/mekaniker och en assistent. De berättade att det är inte lätt att åka omkring nere i Europa med en så´n stor bil, det finns ingen camping de kommer in på. Och det var t.o.m. stora problem att ta sig in hit pga en smal gata där uppfarten till ställplatsen är.
Det är ett ungt par som driver den här ställplatsen och på bilden kommer de med vår middag - grillade spanska korvar, bröd och vin. Det var bara tre månader sedan ställplatsen öppnades. Den är uppförd på ett nedlagt industriområde. Här finns all tänkbar service inklusive tvätttmaskin, torktumlare, duschar och toaletter. Dessutom är det en tågstation en liten bit härifrån om man vill ta en tur in till Valencia. De håller t.o.m. på att iordningsställa ett picnicområde här med en lekplats. Det stora minuset är omgivningarna -trista nedskräpade vägar med hus med massor av skällande gårdshundar. Så man undrar om den kommer att bli så populär. Men för en övernattning går den väl an.
 Dagen efter lurade Astrid in oss genom bergsbyar med jättesmala vägar. Till slut började det gå utför och vägen blev bredare. Och så dök Calpeklippan upp, nu var det inte långt kvar.
Alldeles intill ställplatsen finns den här saltsjön med flamingos.
Den mäktiga Calpeklippan.
Granne med ställplasten är bostadsområden med flotta villor och mycket blomsterprakt.
Närmare stranden är det massor av turistskyskrapor, som förstör det mesta av charmen.
Promenad i gamla stan. Det är närmare 3 km dit. så det passade bra idag eftersom det är mulet och bara dryga 20 grader.
På ett av husen var det en målning med flamingos. Av orden som var skrivna förstod vi plötsligt vad dansen flamenco betyder. Nämligen just flamingo!
Vi gick ner till stranden för att äta lunch. På strandrestaurangerna brukar man nämligen ofta få ta med hunden. Det blev en tallrik med blandade tapas.
 Inom en halv kilometers radie från ställplatsen finns fyra stora livsmedelsaffärer: Aldi, Lidl, Mercadona och Consum. På vägen till Mercadona finns den här portabla bilbesiktningen, som det var kö till idag.
På de cementbelagda trottoarerna är det ofta avtryck från hundtassar. Det måste vara minnen från den tiden då det var vanligt med lösspringande hundar här.
Vissa har redan börjat med julpyntet..
Den här ställplatsen är väldigt populär. Trots att den är rätt stor med två etager är den ofta fullbelagd.

Inga kommentarer: