söndag, november 17, 2013

Köldchock i Varma Kusten

I fredags åkte vi så söderut till Bolnuevo, där vi tänker fira jul och nyår. Färden gick först längs slingriga bergsvägar med intensiv trafik, sedan långa sträckor med vägarbeten utanför den fula staden Benidorm (om man tycker att Calpe har många turistskyskrapor är det ingenting mot Benidorm). Vid Alicante började gratismotorvägen och sedan flöt det på bra
Efter Alicante stannade vi i Elche för att köpa en ny kökskran. Den vi har nu har strömbrytaren pajat på så att vi får ha en extra strömbrytare på sidan om. Vädret har blivit betydligt svalare, temperaturen orkade med nöd och näppe upp till 20 grader idag.
Så småningom närmade vi oss de vackra kustbergen vid Mazarron.
Väl framme i Bolnuevo var Kerstin och Uno (som nyss fyllt 85) bland de första vi stötte på.
Och det var härligt med en strandpromenad här igen. Här är man mera tolerant mot hundar på stranden än på många andra ställen i Spanien. Folk är bra på att plocka upp efter sina hundar på stranden, men risken är att det kommer rötägg och då blir det väl en massa förbudsskyltar här också.
Efter uppsättning av vindskydd blev det kaffe hos oss med Kenny och Monika samt Kerstin (Uno hade åkt med sin elmoped till Mercadona i Puerto de Mazarron).
I helgen är det stor fest här. Man firar madonnans återkomst.
Ett tivoli står uppställt på stranden alldeles invid campingen och dunkadunka-musiken därifrån är ohygglig. Det är så att det vibrerar innen i husbilen.
Inte nog med det, det är smällare, paradorkestrar och annat oväsen. T.o.m. in till campingen kom ett gäng till många skräckslagna hundars fasa.
På lördagen höll oväsendet på till prick klockan tolv, sedan blev det tvärtyst. Inte något skrålande, ingenting.
Folk tältar på stranden, har familjepicnic och andra aktiviter. Kenny och Monika hade varit ute sent på kvällen och sa att det var massor med ungdomar som satt ute och festade och grillade, men alldeles lugnt.
Hade det här varit Sverige hade det varit fylla, slagsmål och våldtäkter.
På söndagen började folk samlas på gatan för att vänta på madonnans återkomst. Traditionen är från 1600-talet då man gömde madonnan uppe i bergen för att inte arabiska pirater skulle få tag på henne. Tornet här i Bolnuevo är en utkiksplats efter pirater.
Under de här dagarna ökar Bolnuevos befolkning många gånger om.
Utanför campingen hade man ställt ut blommor som tack till madonnan för att hon välsignar campingen och läsk och öl till bärarna. Det är åtta bärare åt gången som bär madonnan i en båt från Mazarron, en sträcka på närmare en mil. Ljudet är närmast kaotiskt med kyrkklockor, kraftiga smällare och dunkadunka-musiken från tivolit.
Så kom då madonnan och en dag till av festande börjar. Imorgon är en inofficiell helgdag här, antagligen för att inte många orkar jobba då...
Tyvärr har vädret blivit mycket kallare, ca 16 grader. Rena köldchocken jämfört med hur det varit tidigare. Och ändå är vi nere i Costa Calida - Varma Kusten.

Inga kommentarer: