fredag, april 14, 2017

Nu vänder vi norrut igen

14:e april, skärtorsdag. Efter det härliga vädret vi haft vaknade vi till en gråkall dag. Och enligt prognosen ska det bli mera ostadigt framöver.
Bad Salzungen blev slutmålet denna dag. En vacker  stad med en liten sjö mitt i stan.
 Runt sjön var det en ringmur och vackra hus.
Men även givetvis bjärt pastellfärgade hus. Här finns även ett torn med ett storkpar.

Det är massor av hälsoanläggningar här. På bilden ett slags spa som tidigare varit en anläggning för saltåtervinning. Att ta varma bad i en saltlösning, ska vara väldigt hälsosamt!
Vi blev kvar även på långfredagen. Här i Tyskland är långfredagen en röd dag (till skillnad från t.ex. Frankrike) och allt är stängt.
Även på söndagar är alla affärer stängda.

Det har på senare tid blivit en förändring med kontokort. Förr var det många affärer och butikskedjor som inte accepterade kontokort, liksom många restauranger. Istället finns det massor med bankomater.
Men nu har det blivit vanligare även här att betala med kort.
Bag-in-box-viner har varit svåra att hitta i Tyskland, men nu har Aldi börjat sälja några sorter. Så nu kanke vi slipper handla på den dyra gränshandeln, där dessa viner kostar ca tre gånger så mycket!
På nerresan stannade vi i Hardegsen, staden med de färgglada åsnorna. Eftersom det idag var påsklördag ville vi inte leta efter en bra ställplats, utan återvände hit där vi visste att det är bra. El som inte betalas efter förbrukning (kalla nätter kan det då bli dyrt) och bra wifi så att vi kan se svensk TV via datorn.
Påskmiddagen bestod dels av sushi och dels av sillarna från IKEA, en kanske lite ovanlig kombination.., men det smakade bra.
Den lilla staden har både fina korsvirkeshus och en del väldigt gamla hus. Det på bilden är från 1200-talet.
Ställplatsen ligger på en liten höjd ovanför stan. Förra gången vi var här var det vi och en bil till. I natt var vi totalt nio husbilar här. Vädret är svalt, runt 12 grader, och omväxlande sol och moln. I natt regnade det en del och även under dan kom det lite regnstänk. Lite av aprilväder.
Men tittar man på Atonbladet hur det är hemma i Sverige, så inser vi att vi har det rätt bra 😊
I närheten finns en park att promenera i och ett minizoo med olika djur, bl.a. dessa inte fullt så färggranna åsnor.
Borgen som man ser i bakgrunden på parken.
Vi stannade här i två dar och när vi fortsatte hade temperaturen sjunkit ytterligare, som mest 10 grader. Det var i alla fall en hel del sol, men även en hel del moln och ibland lite regnstänk.
Vi stannade i en lite större stad idag - Wolfenbüttel, som också den har mängder med pittoreska korsvirkeshus. Ställplatsen ligger vid ett badhus och var lite krånglig att komma till. Först skulle man ta en biljett och passera en bom. Då kom man in på en parkering med massor av bilar och sedan skulle man passera en bom till, som man måste ha nyckel till. Den fick man hämta inne på badhuset. När vi äntligen var på plats kunde vi konstatera att det var värt böket - det var en jättefin och välordnad ställplats!
Förutom gamla stan bara några hundra meter bort så finns även här en vacker park med en ankbostad - naturligtvis i korsvirkesstil! Det Wolfenbüttel är mest känt för är att här tillverkas Jägermeister.
 Vackra blomsterdekorationer fanns det gott om.
På kvällen gick vi ut och på en grekisk restaurang med goda lammkotletter. Efter ett tag blir man lite trött på den tyska maten. Det är väldigt mycket maffiga olika sorters snitslar och en del stekt fisk.

När vi vaknade dagen efter (den 18:e april) var det grått och regnigt och bara 4 grader. Det kom t.om. lite snöflingor i regnet! Det är tur att elen ingår i priset för annars hade det blivit dyrt alternativt gått mycket gasol.
När det slutat regna gick vi en promenad i parken, men den blev inte så lång för regnet började igen och det började även hagla.
Dagens etapp bestämdes till en småbåtshamn vid en sidokanal till Elbe, vid staden Uelzen.

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Fint det ser ut! Och nej, men behöver inte har alltför bråttom till Sverige ... fortfarande vinter ;)