söndag, april 23, 2017

Tillbaks i Danmark - Jylland

23:e april. Danmark och ställplatsen i hamnen i Aabenraa. På de flesta ställplatserna i Danmark är bara husbilar välkomna.  Vi stannade bara en dag denna gång. Det trista vädret med blåst och regnskurar gjorde att vi lika gärna kunde åka en bit.
I Tyskland hade vi mobilt Internet med ett Aldikort. Det kostade ca 140 svenska kronor för 5 GB data. Eftersom danska Telia så snöpligt slutat med kontantkort blev vi tvugna att skaffa ett annat danskt kort. Att köra med det svenska abbonemanget var inte att tänka på. Vad politikerna än säger så är det fortfarande väldigt höga roamingavgiter. 0,1 GB data kostar 29 kronor. Och det försvinner fort, så det skulle bli åtskilliga hundralappar per dag.
På en 7-eleven-butik på en mack köpta jag ett kort av mobiloperatören Lebara och där kostar 30 GB ca 100 danska kronor - det är väldigt billigt. Nu har vi så mycket data att vi kan se svensk TV om det inte finns wifi på platsen.
Vi åkte till gratisställplatsen i Ribe. Staden är Danmarks äldsta och har även korats av det brittiska reseföretaget globalgrasshopper.com tillsammans med hotel.info som Europas vackraste.
Resan hit var inte många mil, men jobbig i den kraftiga blåsten med hårda vindbyar. Det var bara att köra 60-70 om man ville vara säker på att vara kvar på vägen.
Men det blev i alla fall en promenad på kullerstensgatorna i den gamla staden.
Och när vi såg hur det såg ut hemma i Hälsingland idag så kändes det genast bättre 😈
Efter Ribe åkte vi till hamnen i Horsens. Här var vi tillsammans med Gun och Gunnar för många år sedan. Mitt emot är det parkeringsförbud på onsdagar. Orsaken såg vi förra gången vi var här. Då kommer nämligen ölbilen för att fylla på båtklubbens förråd..
Nere i hamnen finns detta troll där man kan gunga. I bakgrunden Circus Nemo.
Redan klockan 6 på morgonen började en grävskopa i närheten att bullra, så det blev lite dåligt med sömnen.
26 april. I dag lovade väderlekstjänsten noll mm nederbörd. Det såg bra ut från början, men vi hann bara parkera i hamnen i Juelsminde så var det dags för nästa hagelskur. Så här såg vindrutan ut efter en stund.
Juelsminde är en av våra favorithamnar i Danmark. Här finns, förutom restauranger, en välsorterad fiskaffär. Och långa havsstränder, som inte minst Yoki gillar att promenera på.
Det var hyfsat väder på förmiddagen nästa dag, så vi beslöt att stanna en dag till. Men bara ett kort tag efter vi hade betalat ny hamnavgift så satte skurarna igång igen.
Många nyare hus vid havet har stora fönster, rädda för insyn är inte danskarna.

2 kommentarer:

Origenist sa...

Kul med flera hälsingar i farten. Vi gjorde Ribe idag, 28:e och ligger på Römö sedan några nätter. Väntar på varmare Tyskland och Holland. Sonen i Hudik skickar bilder på snön...

Varma resehälsningar
Staffan & Kristina

Håkan och Inga-Lis sa...

Tack för hälsningen. Det är inte många hälsingar vi träffat på våra resor!
Ha det bra - nu ska våren återvända..