fredag, maj 10, 2013

Maten

Årets varmaste natt, som lägst 18 grader. Snudd på vad man i Sverige kallar en tropisk natt. Och dagtid en allt hetare sol. Igår slog det oss att sädesärlorna är borta. De är kanske på väg till några månaders gästspel i Sverige?
När vi gick en eftermiddagspromenad träffade vi Bengt och Kerstin vid poolen. Där är det rätt öppet och fläktar betydligt mer än vid husbilarna.
Vi gick till det som vanvördigt kallas för talldungen, ett parkområde med bl.a. lekpark och boulebanor. En sträcka på cirka 2 km enkel väg, mellan Peñíscola och Benicarló. På vägen dit hörde vi Abba-musik från en restaurang. De verkar vara stora här nere fortfarande, för annars spelas det mest spansk musik.
Man ser inte så mycket båtar ute till havs. Göran och Kerstin berättade att när de åker på Medelhavet så ser de sällan andra båtar, möjligen en del fiskebåtar. Det verkar som alla dessa (ofta stora) båtar i hamnarna mest används som flytande sommarstugor.


Lite om maten.
Generellt kan man säga att utbudet på fisk och skaldjur är mycket större här nere än i livsmedelsbutiker Sverige.
Gravlax finns i alla länder vi varit i och den spanska gravlaxen är riktigt bra. Den till höger är tydligen fångad (odlad?) i Norge, men är gravad i Spanien.
Den färdigfileade öringen på Mercadona smakar som man nyss fiskat upp den ur en fjällbäck! Det som saknas är skandinavisk inlagd sill, i Portugal är den lättare att hitta. Samma sak med vår "kaviar".
Kött är väl ungefär som i Sverige frånsett att det färdigförpackade tyvärr ofta skärs i tunna skivor. Kyckling är, som sagt, mycket bättre här.
Wasa knäckebröd finns på Mercadona-butikerna.
Grönsakerna är ungefär desamma, men ofta bättre och betydligt billigare. En sak som är svår att finna i Spanien (men vanlig i Portugal) är dill.
Frukt är oftast bättre än i Sverige. Jordgubbar finns hela året, men mitt i vintern är de inte speciellt bra - smaklösare och hårdare. Men nu är de riktigt söta och goda.
För att inte tala om apelsinerna. Eftersom Inga-Lis pressar juice varje dag har en elektrisk apelsinpress införskaffats. Det är det många som har här, man hör surrandet från apelsinpressarna lite varstans här. Nypressad apelsinjuice till frukosten är en höjdare!

Utbudet på såser är däremot dåligt. Bearnaisesås finns sällan och går du på en restaurang och beställer en köttbit får du en köttbit (som iofs kan vara bra), pommes frites och möjligen några salladsblad och en tomatskiva. Vi brukar beställa in aioli och använda det som vitlökssmör för att det inte ska bli så torrt och tråkigt.
Om man bortser från de allra billigaste vinerna så är de enkla bordsvinerna som säljs för 15 kronor litern på 2 eller 5-liters plastdunkar riktigt bra. Bag-in-box är ovanligt här, det är bara på Consumbutikerna vi sett det.
Förutom kaviar, sill, bearnaisesås och dill till gravlaxsåsen är det en sak till som jag kan få abstinens efter och det är svensk ansjovis, som egentligen inte är ansjovis utan en speciellt kryddad skarpsill (äkta ansjovis finns hur mycket som helst här). Bearnaisesåsen kan man köpa i Sverige i påsar, som blandas ut i Crème Fraiche. Och ansjovis och kaviar tar ju inte mycket plats heller. Det gäller bara att komma ihåg det nästa gång vi åker söderut. Liksom vitt tunnbröd.

Såg att vi har läsare i Ryssland, undrar vem/vilka det kan vara?

Inga kommentarer: