torsdag, maj 09, 2013

Spansk peppar, poliser, gamla stan och väderprognoser.

Spansk peppar, vilket påhitt. Här i Spanien har det varit näst intill omöjligt att hitta chilipeppar i affärerna. De spanska smaklökarna är tydligen så känsliga för stark mat att Tabasco (som finns att köpa här) är svagare än i Sverige. Sverige är det land som är mest piggt på att använda starka kryddor av de länder vi varit i. Portugal i viss mån, de har ju sin piri-piri. Varför chili har fått namnet spansk peppar i Sverige är obegripligt, det handlar egentligen om holländsk peppar (Dutch chili på engelska) vilket följde med indonesierna, som flydde till Holland när Sukarno tog makten i Indonesien.
Men den här resan har vi faktiskt sett att det ibland kan finnas någon liten förpackning chilipeppar att köpa.
Riktigt förvånad blev jag när jag hittade en burk inlagd jalapeño på Mercadona. Den köpte jag naturligtvis, gott till tacos. När vi ett tag efteråt åt tacos tittade jag närmare på burken och då såg jag att den kommer från Mölndal, Sverige...
Det finns en skola här intill.
Varje gång skolan börjar står 3 till 4 poliser vid två olika övergångsställen för att stoppa trafiken när skolbarnen ska gå över. Likaså när siestan börjar och när den är över och slutligen när skolan slutar för dagen. Det verkar finnas gott om poliser här.

Eftersom det var rätt molnigt idag blev det en tur till gamla stans smala och branta gator igen.
T.v. trappor med höga trappsteg, i mitten det berömda snäckhuset.
Närbild på snäckhuset där väggarna består av fastmurade snäckskal.
Det är inte bara krimskrams och souvenirer som säljs här utan även lokala produkter och hantverk, bl.a. keramik och läderarbeten. Nere till höger en affär med fantastiska bärnstenssmycken som en svenska äger.
Här kan man få håret flätat på afrikanskt vis (bilden till vänster).
Här finns många mysiga restauranger och uteserveringar.
Och överallt gator med fastmurade små runda stenar.
Vi stötte på en ny variant på levande staty. Han fick en euro och tog i hand och tackade artigt.
Det blev även en promenad till Santa Annas lilla ermita (kapell).
Utsikt över Peñíscola från gamla stan
Längst upp sitter påven som kallas Papa Luna (gubben i månen) och vakar över gamla stan.

Vi blir kvar härPeñíscola åtminstone till nästa helg. Dels pga att vi får en hyfsad rabatt efter 31 dagar och dels för att vädret är fortfarande för kallt och ostadigt uppöver Europa. Hörde att det t.o.m. snöat i höglänta delar i Frankrike för någon dag sedan.
Den väderprognos vi tittar på är klart.se vilken är identisk med den spanska eltiempo.es, den portugisiska otempo.pt och den franska meteorama.fr (finns i fler länder också). Enda skillnaden är att dessa anger vindhastigheten i km/t i stället för m/s.

Inga kommentarer: