onsdag, december 03, 2014

Genom Portugal till Algarve

Gråvädret föjde osss sista biten genom Spanien, men en bit in i Portugal blev det allt bättre. Vi stannade vid en ställplats i Pardilho några mil söder om Porto. Här kunde man sitta ute med uppkavlade skjortärmar och dricka en mojito - nästan 20 grader varmt!
Området här består av stora träskmarker som blir sjösystem vid högvatten och kanaler vid ebb. Alldeles intill var det en liten hamn med vackert målade små båtar.
Efter ytterligare en övernattning (i Coruche vid floden Sorraia inte långt från Lissabon) var vi då framme i Algarve.
Portimão är en rätt stor stad, men till slut hade vi tagit oss igenom och ner till den stora ställplatsen nere vid hamnen.
20 grader varmt, en klarblå himmel och solen skiner vackert på dadelpalmerna och nu är det långa resandet över för ett tag - skönt. Och trots att vi fått ställa tillbaks klockan en timme när vi kom till Portugal så blir det inte mörkt förrän vid sextiden.
Yoki fick glädjefnatt när har upptäckte att vi var här igen. Naturligtvis är det de stora, härliga sandstränderna han gillar.
Längs stranden går en träspång med många tunnelformade strandrestauranger. Maten är just inte dyrare än på de spanska men betydligt bättre. Grillade sardiner är ett måste för mig när vi är i Portugals sardinhuvudstad! Och här går det bra att ha med hunden. På ett ställe fick Yoki träffa en 8 veckors yorkshirevalp, som en av personalen hade med sig.
Och portugiserna är ett jättetrevligt folk som är lätt att få kontakt med.
Förutom de fina stränderna är vackra sandstensklippor typiskt för Algarve.
Idag, när vi kommit tillbaks till husbilen efter en längre promenad med lunch hörde vi plötsligt hur det skrek av däck och sedan en smäll. En fransk husbil hade kört i full fart in på ställplasen, rammat en personbil och sedan brakat in i en palm. Föraren måste ha drabbats av någon slags blackout. Tur att ingen människa var i vägen!
Flera polisbilar samt en ambulans kom snart till platsen. Ambulansen åkte efter ett tag utan att ta föraren med sig (han i vita t-shirten på bilden till vänster).

Inga kommentarer: