söndag, november 18, 2018

La Ribera, San Javier del 2

Det kraftiga åskvädret och regnet vi hade gav ca 40-50 mm under natten. Det är ingenting mot ett område söder om Valencia där det föll 300 mm (enl. tidningen El Pais). Minst en dog, en motorcyklist, som hittades i vattnet. Vid Malaga omkom en kvinna som försökte vada över en flod.
Det är ostadigt väder i hela Spanien och det är långt mellan solglimtarna. Men det är inte kallt (fast det känns så när det blåser), ca 20 på da'n och 17-18 på natten. Och ibland lite regnstänk. Det lär väl ta ett tag innan det här stora molnområdet har dragit bort.

Många av husen här har väldigt vackra stenmurar.
Det mesta av bebyggelsen här är ny (som på bilden t.v.), men här och var stöter man på äldre hus.
Häckarna består mest av Bougainvillea och hibiskus och de här flerfärgade vackra blommorna, som jag inte vet namnet på.
18 november. Mannen i den vita jackan är en svensk ensamåkare som står granne med oss. Hunden är en yorkshireterrier. Den hunden kastades som valp ut från en bil vid en camping för ett år sedan. Valpen skulle få vara i en tvättstuga på campingen i väntan på att bli omhändertagen. Men det tyckte inte vår granne, utan valpen fick komma in i hans husbil. Och där är han kvar!! Valpen bar tydliga spår av misshandel (slagen på ryggen), men repade sig (frånsett ljusare fläckar i pälsen där skadorna varit) och nu är de bästa kompisar. Han hade tur den valpen som, efter att livet börjat så illa, fick det bra till slut!! En riktig solskenshistoria!!

På natten kom det andra skyfallet. Vi har bara upplevt ett sådant tidigare och det var för många år sedan, i Peniscola (mellan Barcelona och Valencia). Då knäcktes vårt förtält när inte vattnet hann rinna undan från taket. Även då kom det på natten.
Det gick naturligtvis inte att sova i det kraftiga dånet utan vi satt uppe till tidigt på morgonen, då det helt plötsligt slutade. Det var som man slagit av en strömbrytare!! Då var det så mycket vatten att det stod över den 10 cm höga trottoar som ligger framför husbilen!! Det måste alltså kommit över 100 mm på några timmar!!
Men ställplatsen är väldigt välplanerad och bra, så nästa dag hade allt vatten runnit ut på gatorna.
Avrinningssystem och dagvattenbrunnar finns inte här, frånsett alla hus och gårdsplaner där vattnet leds ut på gatan. Så gatorna kan bli formidabla floder vid sådana här regnmängder.
Och då är det inte roligt att ha sin bil parkerad på fel gata!!

Vi har beslutat att klippa Yoki jättekort, eftersom hans päls blivit bedrövlig med massor av tovor som inte går att kamma ut. Först gick vi till en veterinär och där skulle de ha 20 euro (vilket är billigt). Sedan gick vi till nästa, som bara låg ett par hundra meter längre bort. Där fick man betala efter hundens vikt och för Yoki's del så skulle det bara kosta 8 euro!! Där blev det affär!
Vi ville de skulle lämna lite på huvud och svans och resultatet blev jättebra!
22 november. Vi beslöt att prova marknaden i San Javier och promenerade dit tillsammans med Eva och Hasse. Det var längre dit än till den i Santiago. Trots att vi satte oss vid en churreria (där man köper churros) för att vila benen, orkade vi inte gå genom hela marknaden.
Yoki gjorde succé - massor att spanska damer skulle känna på och klappa honom. Antagligen för att nu ser han verkligen ut som en liten valp!
Tyvärr fortsätter det gråa och trista vädret med bara enstaka solglimtar.

Inga kommentarer: