lördag, juni 15, 2013

Råå

Igår natt var det busväder med blåst och regn. Gårdagen fortsatte med ännu mera blåst, men regnet avtog efter hand. Efter vi lämnat Kivik stannade vi till vid en gårdsbutik i Brösarp och handlade lammribs (jättegoda), vildsvinsflilé (vildsvin har vi aldrig ätit, ska bli spännande) samt en bag-in-box med äppelmust (riktig - grumlig och utan kolsyra).
Vi hade tänkt oss till Lund, men där var stan full av skränande studenter så vi fortsatte. Närmare bestämt till hamnen i Råå, en halvmil söder om Helsingborg. Där brukar Kenny och Monica ofta hålla till när de är i Sverige (de har husbilen som enda hem). Men när vi kom fram fick vi höra att de åkt på morgonen för att hälsa på Arne och Els-Marie (från Kvikkjokk) som skaffat en liten lägenhet i Småland. Men de skulle åka till Skutesjön till midsommar så vi kanske syns då.
En anledning till att vi håller oss här nere ett tag är att vi lyckats få en tid för besiktning av husbilen i Växjö den 18:e. Att få en tid i juni visade sig inte lätt, det var den enda jag hittade från Västerås i norr till Malmö i söder! Och den 1:a juli skulle det bli körförbud, vilket inte är så käckt när vi bor i husbilen!
Den andra anledningen är att vi gillar Skåne. Om man bortser från slätterna i söder är det ett väldigt omväxlande och trevligt landskap med skogar, kuperad terräng, det fagra Österlen och de branta stupen ute vid Kullens fyr. Över åkrarna ser man ofta rovfåglar, bl.a. glador som är lätta att känna igen på sin kluvna stjärt.
Råås hamn var imponerande stor och själva Råå var ett fint litet ställe. Runt omkring finns ett antal gång- och cykelvägar. Vi förstår att Kenny och Monica har valt att ha Råå som sin "hemmahamn"!
Där ute syns Ven, med sina backafall.
Parkeringen vid hamnen var lugn och bra, frånsett ett åskväder med kraftigt regn som drog förbi efter middagen. Och vildsvinsfilén, tja den blev mer ett jaså, lite torr och kompakt och ingen speciell smak. Så vi föredrar nog vanlig fläskfilé.

Inga kommentarer: