söndag, juni 02, 2013

Mera matjes

 En promenad i Tönning. På bilden ovan en bank och ett apotek.
Till lunch blev det en matjestallrik för två. Om man blandar matjesbitar i någon sås blir det rätt likt vissa av våra sillinläggningar. Men vi fick matjesfiléer tillsammans med olika grönsaker och frukter och två olika såser på sidan, samt stekt potatis till. Matjessäsongen är maj - juli och sillen ska vara tre till fem år (allt enligt vad jag fann på internet). När man bereder sillen till matjes ska bukspottkörteln sitta kvar för att sillen ska få sin mjälla konsistens. Själva beredningen ska vara en omständig procedur och matjes ska vara mild och inte salt i smaken (alltså långt ifrån det vi kallar matjessill). Och mjällare än vår sill.

Tyvärr blev blåsten allt värre och vi beslöt åka över till ostkusten och Östersjön i stället. Inte för att blåsten har minskat på den korta sträckan mellan väst- och ostkusten som det är här i nordligaste Tyskland, men den har värmts upp några grader över land jämfört med när den kommer direkt från Atlanten. Eftersom det är söndag idag och vi tänkt handla en del tillbehör på någon av husbils/husvagnshandlarna i Flensburg så åkte vi till ett ställe i närheten för att göra detta i morgon. Närmare bestämt Glücksburg-Holnis, som ligger alldeles vid stranden av Östersjön. Vi såg förresten på internet att Glücksburg verkar vara något av matjessillens huvudstad...
Vi upptäckte (för första gången) att det kostar pengar på badstranden. Man måste alltså köpa en strandbiljett för att få vistas där!

Blåsten är fortsatt kraftig, men vi är väl lyckligt lottade trots allt - med bara blåst. Vi såg på tysk tv att det är rena katastrofen i främst sydöstra Tyskland, med enorma översvämningar av allt regnande!

2 kommentarer:

Inger och Ingemar sa...

Så gott det ser ut med era fisk-/matjestallrikar! Blir verkligen sugen. Ni kan konsten att ta det lugnt och njuta av det som kommer i er väg.
På tal om fisk, köpte jag färska rödspättefileer igår. Dubbelpanerade dem. Det blev mycket gott. Fisken bara smälte i munnen.
Skönt att ni åkte norrut! Hemska översvämningar nere i Europa.
Ha det fortsatt gott!
Kram!

Håkan och Inga-Lis sa...

Vi kan inte påstå att vi kan den konsten, men vi försöker definitivt lära oss!
Ja, den här gången var det tur att vi ändrade planerna (att åka ett tag i Sydtyskland).
Nu är vi i Danmark och njuter av härligt väder. Lägger snart ut nya inlägg.
Kramar tillbaks!