lördag, mars 21, 2015

Peñíscola 1

På vägen mot Peñíscola kom det lite regnstänk, tillräckligt för att vägen skulle vara fuktig. De stora mängder långtradare, som tar gratisvägen, gjorde att det ideligen sprutade vatten och vattenånga. Vi beslöt att ta betalvägen i stället. Där var det inte många långtradare så det blev en behaglig resa.
När vi kom fram till Peñíscola regnade det för fullt.
Här verkar det varit ett rejält oväder. Stora mängder sjögräs låg uppspolat ända mot gatan. Det har vi inte sett förr.
Det var inte många platser kvar på Edens camping, men vi fick en bra (rymlig) plats närmast fotbollsplanen. Då upptäckte vi att Ingvar och Jenny (vilka vi träffat senast i Santa Pola) stod två platser bort. När vi gick för att handla hos "tanten på hörnet" bultade det på fönstret på campingens restaurang. Och där var Valle och Anita, gamla bekanta från Bolnuevo!
Och under en campingrunda upptäckte vi fler gamla bekanta här.
Så här har vi aldrig sett medelhavet förut. Såg ut som lervälling. Förklaringen kan vara floden Ebro, som rinner ut i havet en lite bit norrut. Det har varit stora översvämningar i norra Spanien och antagligen har floden fört med sig mängder av slam hit.
I tisdags åt vi middag tillsammans med Jenny och Ingvar vilka skulle åka nästa dag. Ett par bekanta till dem (Aina och Mats från Lundsbrunn) hängde också på (till höger på bilden).
Dagen efter fick vi se solen igen efter en veckas frånvaro. Tidigare har vi aldrig upplevt dåligt väder mer än två dagar i sträck under de fem vintrar vi varit här nere. Denna gången har det regnat en hel del, särskilt under ett par dar kom det flera kraftiga regnskurar. Förra våren hade vi en enda regndag från januari tills vi lämnade Spanien i april.
Men nu var som sagt solen tillbaks igen, men i stället var det kraftig blåst. På bilden ovan har en palm blåst omkull vid poolen och krossat ett solskydd. Och efter strandpromenaden hade flera gatlyktor blåst ned från lyktstolparna.
Jenny och Ingvar hade tänkt köra 48 mil idag för att komma en bit in i Frankrike. Undrar om de orkar det i den här blåsten.
Många lämnade campingen idag så det såg riktigt ödsligt ut tills en stort gäng holländare kom, antagligen en eskaderkörning.
Peñíscola har, åtminstone tidigare, varit som ett andra hem för oss. Så vi har beslutat att stanna en vecka till. Men innan påsk ska vi vara härifrån för då väller det in festsugna spanjorer och priserna höjs kraftigt. Påsken är nämligen spanjorernas största högtid.
Det är nyttigt att titta på vädret i Sverige emellanåt så att vi inte har för bråttom hem..
De tjeckiska sandkonstnärerna är tillbaks igen och har påbörjat en sandskulptur. Det bruna bältet av lervatten som nyss sträckte sig nästan ända ut till horisonten har minskat rejält och medelhavet börjar få tillbaks sin smaragdgröna färg.

Inga kommentarer: