onsdag, mars 11, 2015

Santa Pola

Jag ringde upp Ingvar (från Timrå) för att höra om han och Jenny var kvar i Santa Pola, där de tillbringat vintern. Jodå, så vi beslöt att åka den 1½ milen för att hälsa på.
Det fanns en ledig plats i närheten av dem. Den vänlige campingvärden hjälpte oss att baxa in bilen på den trånga platsen. Campingen är 50 år gammal och mest gjord för små husvagnar, så det är inte alltid så lätt att komma in på alla platser.
Här i hamnen stod vi med vår husbil på vår första vinterresa 2010. Då var här en grusparkering där många husbilar brukade stå. Nu är här en fin strandpromenad med många restauranger. Men nu kan man inte stå här över natten.
Liksom andra spanska (och portugisiska) hamnar vimlar det av fisk. Flera av båtarna här har SCA-logo och gör reklam för kappseglingstävlingen Volvo Ocean Race.
Ytterligare vårtecken - solparasoller och solstolar börjar växa upp på stranden.
En liten paus på torget medan Ingvar handlade lite på apoteket.
Pinchos i hamnen. Det är ett slags tapas på små bröd. I Baskien heter det pinxos och där är det ett slags jättegoda tapas (utan bröd).
Mera vårtecken. Den vackra succulenten kattklon börjar blomma. Fast det känns väldigt sent. I Portugel började både mimosan och kattklon blomma redan i januari.
Utsikt från campingen mot Santa Pola. Man ser ett par av de många saltsjöar (salinas) som finns här, där man utvinner havssalt. Här trivs flamingos och den lilla räka som ger flamingon dess röda färg.
Ordet flamenco betyder just flamingo.
Flamingos.
Vid den här salinan finns Saltets museum.
I Bolnuevo har Inger och Ronny samt Anitha tagit årets första bad i Medelhavet. Filmsnutt på Nizzes blogg: Årets första bad
Vädret har varit bra sista tiden förutom lördagen, den sista dagen i Santa Pola. Då var det regn mitt på dagen samt kallt, bara 12-13 grader. Så vintern gör sig påmind emellanåt fortfarande.
På lördagarna kommer pizzavagnen till campingen, fullt utrustad med bl.a. en vedeldad stenugn!
Men vi beslöt att gå på den närbelägna kinawoken i stället för att äta en avskedsmiddag med Jenny och Ingvar.
Imorgon åker vi de dryga sju milen till Benidorm. Inga långa dagsetapper precis..

Inga kommentarer: