lördag, april 25, 2015

Danmark: Aabenraa, Juelsminde och Bogense

Första anhalten i Danmark blev Aabenraa (på sydöstra Jylland), som vanligt när vi kommer söderifrån. Här fyllde jag på mitt danska mobila bredband, så att vi har tillgång till Internet medan vi är i Danmark. Wifi finns i en del hamnar, men inte alla. Som här t.ex.
Dagen efter åkte vi till hamnen i Juelsminde, som ligger ungefär mitt på ostkusten på Jylland.
Landsvägarna här i Danmark är mycket bättre än de tyska (vi har ju ingen brådska och undviker mororvägarna).
I Danmark står vi nästan bara i olika hamnar. Hamnen är ortens samlingspunkt, ofta med t.ex. fiskaffär, restauranger och små butiker.
Idag är det tyvärr kyligt och mulet och lite regn. Så här trist ser utsikten ut från vårt "vardagsrum" just nu (bilden ovan).
Stränderna i Danmark är fantastiska. Här får man inte bygga sommarstugor för nära stranden och absolut inte spärra av med stängsel eller staket. som är så vanligt i Sverige. Så man kan gå långa strandpromenader, vilket inte minst Yoki uppskattar.
En privat strand - men det är inga problem att promenera här, bara man har hunden i snor (kopplad).
Dag två i Juelsminde var vädret bättre. Kyligt men i alla fall inget regn och utsikten från "vardagsrummet" var betydligt trevligare.
Den kombinerade fiskrestaurangen och fiskaffären, där vi köpte med oss fisk hem den första dagen.
Det blev take-away även nästa dag. Nu från en vietnamesisk restaurang med dessa väggutsmyckningar.
Nästa hamn blev Bogense längst upp på Fyn. Här har vi inte varit tidigare.
Promenad i Bogense.
Ställplatsen ligger inte vid gästhamnen utan i en liten fiskehamn strax intill, så det var lite bullrigt på morgonen. På bilderna ovan är det en musseltrålare (som heter Musse..) som lossar. Minst tre stora långtradare med släp såg vi att han fyllde! Och det kom fler trålare..
Vi kan inte påminna oss att vi sett låsta grindar på bryggorna i Danmark (eller andra länder heller för den delen) så man har tydligen inte så stora problem med stölder här.
Men Sverge verkar ju vara ett av de värre länderna i Europa när det gäller kriminalitet. Läste på en sida att Spanien hade 44,8 fall på 1000 invånare medan Sverige hade 146,7, dvs över tre gånger så hög brottslighet. Och då är inte Spanien bäst i Europa, bl.a Portugal ska vara ännu bättre..

Inga kommentarer: