måndag, april 20, 2015

Sista dagarna i Tyskland: Brokdorf, Rendsburg och Schleswig

Under floden Weser går en tunnel, men Elbe måste passeras med färja om man inte vill köra den långa omvägen genom Hamburg. Stora flockar med gäss flög ovanför färjan.
 Ett containerfartyg på väg uppför Elbe mot Hamburg.
Nu är vi på en ställplats i Brokdorf vid Elbe. På vallarna gåt stora mängder får och betar och gräset ser ut som man nyss klippt det med gräsklippare!
Promenad över vallen och längs Elbe. I bakgrunden på den högra bilden syns kärnkraftverket i Brokdorf.
Nästa dag åkte vi vidare till Rendsburg, där ställplatsen ligger vid en damm. Här är det rätt dyrt - 15 euro och man betalar i en automat. Och det gick bara att betala med mynt. Och högst 13 mynt så det måste vara en kombination av 1 och 2-euromynt! Det var bara att ge sig ut på stan för att växla.
Som jag skrev tidigare så är det osäkert om man betala med kort när man handlar, så man måste alltid se till att ha kontanter. Men det är väldigt gott om uttagsautomater - tyskarna verkar gilla att ha riktiga pengar på sig.
För en del år sedan var vi i Schleswig och parkerade i hamnen. Tyvärr var det dåligt väder då, men stan var jättefin, så vi beslöt att återvända i bättre väder. För något år sedan gjorde vi det. Då hade man gjort en ny jättefin ställplats alldeles intill där vi parkerade förra gången. Men då var ställplatsen helt fullbelagd så vi åkte vidare. Den här gången hade vi bättre tur och fick en plats med utsikt över fjärden Schlei. Och mycket mindre kallblåst än det varit på sista tiden.
Intill oss stod en annan svensk bil. Det var Kicki och Lasse från Göteborg som visade sig ha ett hus i Hassela och ofta åker och handlar i Bergsjö när de är där.
Promenad i stadsdelen Holm, den äldsta i Schleswig. Här var från början en fiskeby.
St. Johannisklostret, som har anor från 1100-talet.
Vi stannade två dagar i Schleswig, men i morgon, den 24:e, åker vi över till Danmark. Det blev 18 dagar i Tyskland den här gången. Vi åt avslutningsmiddag på hamnrestaurangen - jättegod gösfilé!
Men innan Danmark fyller vi gasol i Flensburg.

Inga kommentarer: