onsdag, april 01, 2015

Över till Frankrike

Vädret har varit bra på sistone. 22 grader sent på natten och när vi lämnade Peniscola var det 26 grader redan på förmiddagen. Tyvärr satte blåsten igång igen efter vägen. Efter serpentinvägarna upp mot och förbi den vackra bergsstaden Morella med sin ringmur gjorde det inte så mycket, eftersom farten i alla fall var väldigt låg. Men när vi kom upp på det spanska höglandet efter passager på över 1200 meters höjd blev landskapet väldigt flackt och vägarna raka. Här kan man tala om öppna landskap där vindarna tar fart! Fortare än 70 - 80 vågade jag inte köra för det  ryckte och slet i bilen hela tiden.  Här är träd sällsynta så det är ingenting som ger lä.

Väl framme tog vi in på Zaragozas stadscamping. Stadscamping är väl att ta i för den ligger i en förort en halvmil från centrum. Förra gången vi var här skulle vi stanna på en ställplats, men där var zigenare. De erfarenheter av detta folkslag vi haft gjorde att vi åkte vidare direkt. Det blev en trist och öde camping en bit utanför stan. men den var inte rolig med uppställda gamla husvagnar som var gröna på taket och en del husbilar i samma skick.
Det här stoppet var lite bättre, men omgivningen var trist så vi blev bara kvar en natt.
Det är inte gott om rastplatser efter de spanska vägarna, så ofta blir det lunch och hundrastning vid någon bensinstation. Här på en Repsolmack, en av de vanligaste i Spanien (och Portugal).

Vägen över Pyreneerna blev densamma som förra gången. Det är den bästa vägen vi hittat hitills. Vissa vägar har såna hårnålskurvor att man knappt kommer runt med husbilen och det tar en evighet att ta sig över. Däruppe var det många snöfläckar kvar längs vägen.
Första stoppet i Frankrike blev Oloron Ste Marie, samma som i fjol. Men då var Åke och Anne-Marie med. Det märktes på floden att det varit en snörik vinter uppe i Pyreneerna, mängder av grönt vatten flöt fram.
Våren är bästa tiden att åka genom Frankrike med mängder av blommor och blommande buskar och träd. (Är det någon som vet vad det här blommande trädet heter så är vi tacksamma att få veta det.)
En av de få fördelarna med Frankrike är deras matvaruaffärer med mängder av terriner, patéer och allehanda andra delikatesser. Några av de största matvarukedjorna är Intermarché. E.Leclerc, Super U och Carrefour.
Eftersom vi är rätt trötta på att krångla genom trånga franska städer beslöt vi att ta betalvägar. När vi skulle betala fick vi en smärre chock. 58 euro (ca 550 kronor) för en sträcka på 15 mil! Så det fick bli gratisvägar i fortsättningen.
Nästa övernattningsplats blev i Clerac där allt var gratis, fast strömmen funkade inte.. Det finns många, många tusen ställplatser i Frankrike och i småbyarna lägger man ofta dessa vid den finaste platsen i byn.
Menetau Salon. Även här var allt gratis och här fungerade strömmen. Vädret har blivit allt sämre och förstärker det kvarstående intrycket av Frankrike - trist, grått och lerigt.
Här är det parkeringsförbud - utom för husbilar.
Här finns ett av Frankrikes otaliga slott.
Ligny en Barrois. Den här ställplatsen vid en kanal var vårt första stopp i Frankrike på vägen ner och blev vårt sista på vägen hemåt denna gång. Här har man även (jättebra) gratis wifi så vi kunde titta på svensk TV.
Men nu är det riktigt kallt - bara 4 grader på kvällen och på morgonen var det frost på gräset där det var skugga!
Så snart har vi tagit oss genom Frankrike! Att åka genom Spanien tar för oss mellan en och två övernattningar. Att åka genom Frankrike brukar ta fem, men det dåliga vädret gjorde att vi skyndade på lite och klarade det denna gång på "bara" fyra.

Inga kommentarer: