lördag, april 18, 2015

Meppen, Weener, Norddeich och Loxstedt

 I Meppen stannade vi på en ställplats vid badhuset. I Tyskland är det vanligt att badhus har ställplatser med service (fyllning, tömning och el). Här i nordvästra Tyskland påminner husen mer och mer om Danmark med mycket tegel och lite korsvirke.
På badhuset fanns en turkisk restaurang och där åt jag en av de godaste lammgrytor jag ätit!
Vi forstatte att följa hollänska gränsen norrut och hamnade i Weener, en liten stad vid Dortmund-Ems-kanalen, som förbinder Ruhrområdet med Nordsjön. Där parkerade vi vid Alten hafen (gamla hamnen). Nu har det blit riktigt kyligt igen. Dessutom fungerade ingen Internet, varken wifi eller vårt mobila bredband. Det var en fin plats och först hade vi tänkt stanna ett par dar här, men vi ångrade oss..
Så var vi ute vid havet, närmare bestämt en liten ort som heter Norddeich. Deich betyder vall och finns överallt längs kusten och en bit uppför kanalerna. Oväder i kombination med tidvatten kan skapa s.k. stormfloder och det är dessa vallarna ska skydda emot.
På ställplatsen var det jättebra gratis wifi, så vi kunde ladda ner svenska TV-program, så att vi klarar oss ett tag.
Här finns (liksom på många andra ställen längs västkusten) Seehundstationer. Seehund betyder säl och här jobbar man för att hålla sälbeståndet uppe.
Vi hade tänkt stanna några dagar här vid kusten, men tyvärr är vädret så kyligt att vi beslöt att lämna kusten för denna gång. Så har det faktiskt varit varje gång vi gjort ett försök med tyska västkusten.
Vi åkte en bit in i landet, till Loxstedt och parkerade vid den här restaurangen.

Här finns en sjö, vilket är ovanligt i Tyskland. På andra sidan ser man restaurangen vi parkerat bredvid. Här är det väldigt populärt med hundpromenader längs sjön.

Inga kommentarer: